Hoppa till huvudinnehåll

Hangö ger fiberbolaget nästan en halv miljon euro

Cinia Group lägger ner havskabel till Tyskland i Finska viken.
Kabeln kan skapa nya jobb i Hangö och Raseborg. Cinia Group lägger ner havskabel till Tyskland i Finska viken. Bild: Cinia havskabel,dataöverföring

Hangö lovar finansiera den stora västnyländska fiberförgreningen med närmare en halv miljon euro. Stadsfullmäktige godkände på tisdagen (11.10) Hangös medverkan i det nya bolaget C-Fiber Hanko. Bolaget består av elva aktörer och har Hangö som hemort.

Hangö ger en finansieringsförbindelse till bolaget om 396 000 euro samt tecknar 400 aktier i bolaget för totalt 4 000 euro.

Förgreningen kostar cirka 10 miljoner euro och det lokala bolaget ska står för en knapp tredjedel av summan.

Hoppas på datacentraler

Bolaget ska tillsammans med statliga kabelbolaget Cinia Oy dra iland en förgrening till Hangö från den hypersnabba datahavskabeln C-Lion 1.

Regionen hoppas att Hangö och Raseborg på det viset i framtiden blir en samlingspunkt för datatrafik så att datacentraler kan etablera sig och den dataintensiva industrin öka i regionen.

De största aktörerna i C-Fiber Hanko är Ekenäs Energi, Karis Telefon och Andelsbanken Raseborg. Andra aktörer är N3M Group, Forcit, Hangö hamn och Ekenäs Sparbank samt Björn Siggberg och Olof Exell.

Städerna Hangö och Raseborg deltar också i finansieringen med hjälp av lånepengar.

Här hittar du Cinias information om havsdatakabeln.

Läs också