Hoppa till huvudinnehåll

Kommunala veterinärerna i Sjundeå och Lojo fortsätter trots allt

Leonbergerhunden Jalmari.
Enligt lagen behöver kommunen inte erbjuda veterinärtjänster åt smådjur om det finns ersättande privatvård. Det finns många privata veterinärer i området. Leonbergerhunden Jalmari. Bild: Yle / Ted Urho evidensia,leonberger

Miljödirektören Pekka Puistosalo i Lojo föreslog först att en av fyra veterinärmottagningar läggs ner. Han ändrade ändå sitt förslag efter protester från allmänheten så de kommunala veterinärtjänsterna fortsätter som förut i samarbetsområdet för Sjundeå, Lojo, Högfors och Vichtis.

I samband med att Lojo ifjol såg över sitt servicenätverk beslutade man att man ser över de kommunala veterinärtjänsterna då det blir aktuellt med pensioneringar eller ifall någon slutar.

En veterinär går nu i pension så frågan kom upp till behandling.

Veterinärtjänsterna ingår i den nya verksamhetsenheten Livskraft i Lojo och hela enheten ska i nästa år spara 600 000 euro. Att lägga ner en veterinärmottagning skulle ha sparat kring 40 000 euro per år och kunde ha varit ett av sparobjekten, säger Puistosalo.

- Nu måste vi spara på något annat istället.

Frågan har stötts och blötts

Det finns kommunala veterinärmottagningar i Lojo stationsområde, Vichtis, Högfors och Pusula. Till en början föreslog Puistosalo att mottagningen i Pusula läggs ner, men det förslaget ändrades till att gälla mottagningen i Lojo centrum.

Mottagningen i Lojo centrum har mest kunder, men det är mest smådjur som besöker den mottagningen. De övriga mottagningarna betjänar i högre grad produktionsdjur så som kor.

Enligt lagen måste kommunen erbjuda kommunal veterinärservice åt produktionsdjur medan små husdjur kan hänvisas till privata veterinärer om det finns sådana. Och det finns det i hela området.

När miljö- och byggnadsnämndens miljöhälsosektion möttes på tisdagen 11.10 ändrade ändå Pekka Puistosalo helt och hållet sitt förslag till att alla fyra mottagningar får fortsätta som förut.

- Frågan har fått mycket uppmärksamhet i bland annat sociala medier och annan media. Det kändes som att den allmänna opinionen var emot en stängning, säger han.

Sektionen var enhällig i sitt beslut att behålla alla fyra mottagningar i samarbetsområdet.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland