Hoppa till huvudinnehåll

Ny räddning söks för Pixnekliniken

Pixnekliniken i Malax
Pixnekliniken i Malax Bild: Yle/Patrick Stenbacka pixnekliniken

Kårkulla fortsätter att driva Pixnekliniken, men enbart fram till den sista juni nästa år. Efter det måste en ny huvudman ta över verksamheten. Kommunerna i Österbotten försöker nu hitta en lösning tillsammans med bland annat organisationen Fri från narkotika.

- Beslutet var enhälligt, vi fortsätter att driva Pixne i åtta månader till. Under den tiden samarbetar vi med Fri från narkotika, understödsföreningen för missbrukarvård och Malax kommun för att bygga upp en ny huvudman för missbrukarvården på svenska, uppger Veronica Herzberg som är styrelseordförande i Kårkulla.

Kårkullas styrelse hade föreslagit att Pixnekliniken läggs ner vid årsskiftet. Kliniken i Malax, som är den enda i landet som ger missbrukarvård på svenska, dras med dålig ekonomi.

Ett motförslag lades ändå fram under mötet och vann gehör bland de 45 fullmäktigeledamöterna.

Förslaget, som lades fram av Malaxledamoten Tage Svahn (SFP) går ut på att Kårkullas fullmäktige tar time out. Under tiden skulle de österbottniska kommunerna förhandla fram en mer långsiktig lösning.

- Det känns riktigt bra och jag är nöjd med att fullmäktige lyssnade på oss. Oron har varit stor och befogad. Nu har vi tid på oss att hitta en lösning, säger Tage Svahn.

Samarbete med föreningar

Kommunerna ska nu försöka hitta ett samarbete bland annat med organisationen Fri från narkotika och understödsföreningen för missbrukarvård. Malax kommun är beredd att ta en aktiv roll säger Svahn.

- Signalerna visar att vi har de övriga kommunerna med oss. Vilka lösningar vi kommer fram till får tiden utvisa. Nu ska vi smida medan järnet är varmt och alla har i färskt minne hur nära det var att missbrukarvården på svenska lämnades i fritt fall, säger Svahn.

Artikeln uppdaterad den 12 oktober klockan 14.43.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten