Hoppa till huvudinnehåll

Sy en trasmatta av jeans

Det är något fantastiskt med trasmattor. Den fina tanken att man återanvänder de sista resterna av gamla kläder och andra textiler. Att väva in minnen och bevara dem i form av mattor som pryder och värmer golven i många år. Men det är ju inte alla förunnat att ha tillgång till en vävstol så då kan man sy en matta istället. Det kan göras på många olika sätt. Här är ett med lappar lagda på hög och fastsydda på mitten i rader bredvid varandra.

Det här är också ett gammalt sätt att återanvända tygrester och det kan göras med vilka kläder och vilka sorters textiler som helst. Använder man något annat än jeans, som t ex t-tröjor i olika färger så kan man dessutom passa på att leka fram olika mönster med lapparna. Lapparnas storlek kan också varieras och på så sätt får man olika utseende och tjocklek på mattan men med samma teknik i övrigt.

Du behöver:

 • Kläder eller andra textiler som inte längre går att använda.
 • Ett bottentyg i ungefär samma storlek som du vill att mattan slutligen ska ha.
 • Sax
 • Symaskin
Klippta jeanslappar i högar på ett bord
Rektangulära bitar som sys fast fyra ovanpå varandra. Klippta jeanslappar i högar på ett bord Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),jeans,handarbete (arbete)

Så här gör du:

 1. Klipp till rektangulära bitar. Jag klippte bitar som var 5 x 10 cm. De behöver inte vara exakt lika stora, det är bättre att man återanvänder så mycket som möjligt. Större bitar rekommenderar jag inte men många olika mindre storlekar går också bra.
 2. Klipp till ett bottentyg i önskad storlek och fålla det. Anpassa gärna bottentyget enligt dina lappar så att om lappens bredd är 5 cm kan mattans slutliga bredd gärna vara delbar med 5.
 3. Eftersom jag inte ville ha något mönster utan en jämnt skiftande matta så blandade jag de olika jeanstygerna med varandra och svängde dem även slumpvis med avigsidan uppåt när jag plockade ihop en hög med fyra lappar ovanpå varandra.
 4. Börja nu sy fast lapparna på bottentyget. Jag började från kortändan och lade en hög med fyra lappar med långsidan mot bottentygets långsida men så att 3 cm av lappen sticker ut tanför bottentyget på kortsidan. Sy fast lapparna med raksöm mitt på högen (och ca 2 cm från bottentygets kortsida). Lägg en ny hög med fyra lappar på varandra bredvid den föregående (alltså rakt under) och sy på så sätt fast en rad med lapphögar.
 5. Rad två sys på samma sätt men vik upp den första raden och placera nästa lapphög så att dess mitt kommer ca 1 cm från föregående lapphögs mitt. Sy hela raden så.
 6. Fortsätt på samma sätt genom att vika upp föregående rad och sy fast nästa rad.
 7. Sy fast lapparna på detta sätt tills du täckt hela bottentyget.
Matta sydd av jeanslappar
Färdig matta ovanifrån. Matta sydd av jeanslappar Bild: Yle/Lee Esselström Matta,jeans,Strömsö (tv-program)

detalj av matta gjord av jeanslappar
Mattan sedd från sidan detalj av matta gjord av jeanslappar Bild: Yle/Lee Esselström Matta,jeans,Strömsö (tv-program)

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.