Hoppa till huvudinnehåll

Akutteam avlastar läkare i Åbo

Läkare undersöker blodtryck på Folkhälsans läkarstation i Karis.
Läkare undersöker blodtryck på Folkhälsans läkarstation i Karis. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,läkare,blodtrycksmätning,blodtryck

Ett nytt system inom hälsovården i Åbo förkortar köerna och ökar läkartiderna. Det är frågan om ett så kallat akutteam, som används på hälsocentralerna i Åbo.

Den som besöker hälsocentralen med ett akut ärende träffar först en hälsovårdare som avgör om patienten behöver träffa en läkare eller inte. Om läkaren behövs så kallas hen på plats av hälsovårdaren.

Blodprov
Blodprov Bild: Mikael Crawford/Yle blodprovstagning,blodprov

Det här systemet är i bruk på hälsocentralerna i Åbo, på vissa håll i en större skala och på vissa håll en mindre. Systemet togs i bruk vid årsskiftet.

Patient: Ett bra system

På hälsocentralen i centrum tar hälsovårdare Anna Ollila emot patienter för att sedan avgöra om patienten behöver träffa en läkare. Hon tycker att systemet har fungerat bra.

- Patienterna kommer först till oss och vi utvärderar deras vårdbehov. Vi kan exempelvis göra förberedande arbeten för läkaren och ta olika prover. Och alla patienter besöker inte läkaren. Då kan läkarna koncentrera sig på de mera akuta fallen, konstaterar Ollila.

Åbo centrums hälsostation på Hantverkaregatan 2
Hälsocentralen i centrum på Hantverkaregatan. Åbo centrums hälsostation på Hantverkaregatan 2 Bild: Yle/Marie Söderman hantverkaregatan 2

En av patienterna som träffar Ollila är Lauri Mieskonen. Ollila undersöker honom och konstaterar att han borde träffa en läkare för att få ett recept. Några minuter senare knackar ansvariga läkaren Lauri Simojoki på dörren.

- Jag tycker att det är ett helt bra system. Jag ringde hit i morse och fick en tid. Jag tycker att det är helt rätt att man först träffar en hälsovårdare och sedan en läkare vid behov. Det här sparar säkert läkarnas tid, säger Mieskonen.

Kritik mot kort läkarbesök

Läkaren behöver inte dröja särskilt länge hos patienten under läkarbesöket. Redan innan läkaren stiger in i rummet har hen fått all information om patientens krämpor av hälsovårdaren. Ibland kan läkaren skriva ut mediciner på e-recept även utan att träffa patienten, exempelvis om patienten är i behov av värkmedicin.

- Jag tycker att det är ett fungerade system. Läkaren kommer så att säga till ett färdigdukat bord, då all bakgrundsinformation redan finns där. Då kan läkaren snabbt göra en diagnos och sedan kan vården inledas, konstaterar Simojoki.

Enligt Simojoki går åsikterna isär bland patienterna, även om de flesta har varit nöjda.

Bild: Yle/Arja Lento
Lättare flunsor kan skötas av hälsovårdaren. Bild: Yle/Arja Lento Bild: Yle/Arja Lento snyta

- Det är kanske främst den korta tiden som läkaren träffar patienten som väcker kritik. En del kan tycka att läkarbesöket är för snabbt och att man inte hinner ställa alla frågor som man vill. Men det är meningen att sköta den akuta åkomman och inte alla andra besvär på samma gång, menar Simojoki.

Fler lediga tider för läkarna

Enligt Åbo stad är det här sättet att arbeta effektivt på många olika sätt. Hälsovårdaren har stöd av läkaren och kan be om konsultation vid behov, och patienten kan styras till akutteamet redan då hen ringer och bokar en tid. Hälsomottagningen har blivit lugnare och varje läkare har fått fler lediga tider i sin kalender.

I praktiken har antalet patienter som teamet kan ta emot ökat med upp till 90 patienter per dag, jämfört med det gamla systemet som endast hade rum för 50-55 patienter per dag.

Lättare flunsor är exempelvis sådant besvär som inte alltid behöver granskas av en läkare.

- Flunsor, utskrivning av sjukledighet och mindre sår är exempelvis sådant som hälsovårdaren eller sjukskötaren kan ta hand om utan en läkare, säger Simojoki.

Läs också