Hoppa till huvudinnehåll

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Bob Dylan
Bob Dylan Bild: Wikimedia commons. Bob Dylan

Svenska Akademiens motivering lyder så här: Bob Dylan tilldelas Nobels litteraturpris år 2016 eftersom han bidragit till nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Författaren Kjell Westö, ett stort fan av Dylan, tycker att valet är mycket motiverat.

Robert Allen Zimmerman, mer känd som Bob Dylan, är låtskrivare, författare, regissör, poet och frontfigur inom populärmusiken sedan fem årtionden tillbaka. Han föddes i Duluth i Minnesota 1941.

Dylan har skrivit två böcker, den självbiografiska Chronicles: Volume One - Memoarer, del 1 år 2004 och romanen Tarantula år 1971.

- Det är modigt av Akademin att ge priset till en som skildrat och uttryckt känslan för en hel generation, säger Anna Dönsberg, Svenska Yles litteraturredaktör, och tillägger: Visst är han värd sitt pris.

- Det är roligt att även annan sorts författande än det traditionella kan belönas. Tänker man på Dylan som skribent är det inte böcker man tänker på, utan låttexter. De är väldigt fina och har varit det hela tiden, säger Dan Eskil Jansson, musikredaktör på Svenska Yle.

Dylans texter är en skattkammare

Något som också nämns i prismotiveringen är den stora amerikanska sångtraditionen. Dylan räknas som en av de stora, och han har varit med länge.

- Då man hållit på så länge som han, hittar han ny publik hela tiden. I takt med att han själv åldrats har hans texter utvecklats. Det finns en hel del att ta till sig, många av hans låttexter är både poetiska och prosaaktiga, säger Dan Eskil Jansson.

Många som kritiserar Bob Dylan som musiker tänker inte på att texterna är en väsentlig del av hans låtar, säger Jansson.

- Då man kommer in där är det en riktig skattkammare.

Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig. Den svenska kulturskribenten Hynek Pallas, som specialiserat sig på Bob Dylan, komprimerade känslan i ett tweet.

Författaren Mathias Rosenlund kommer med en poäng om bokhandeln:

"Surpuppa av rang"

Författaren Kjell Westö är ett stort fan av Bob Dylan och berättar att när han under åren bytt ut vinylskivor till CD-skivor, och sedan CD-skivorna till filer, har det alltid funnits flest alster av Bob Dylan bland dem.

- De första 15 åren av sin karriär har han en så otroligt hög genomsnittsnivå på sina texter.

Westö minns några uppmärksammade engelskspråkiga lyrikantologier i början av 80-talet.

- De enda som skrev rocklyrik och som fick vara med var Bob Dylan och Paul Simon. Det finns andra bra också, men de här två är nog stora.

Det finns ett spänningsmoment gällande Dylans personlighet, säger Westö, och det gäller huruvida Dylan kommer till Stockholm för att ta emot sitt pris:

- Ett hurudant tal ska han hålla, om han håller ett - han är ju en surpuppa av rang.

Valet av Bob Dylan är helt logiskt, säger professor

Johannes Brusila är professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi och har låttexter som specialområde. Bob Dylan har funnits med i Nobeltippningarna så länge att han inte såg vinsten som någon överraskning - eller som något särskilt radikalt.

- Det är ett logiskt steg av Svenska Akademien, eftersom han är rätt litterär. Poängen är, vad är litteratur? Framförd litteratur har ju premierats tidigare, till exempel Dario Fo, som ju var en stor italiensk dramatiker. Fo skrev texter som skulle framföras på en scen.

- Radikalt hade det varit om en filmmanusförfattare hade fått priset. Det sägs att den mest spännadnde dramaturgin sker i tv-serier - då hade vi talat om en i mitt tycke oväntad vändning. Ur den synvunkeln är Dylan inte särskilt märkvärdig.

johannes brusila
johannes brusila Bild: Yle / Peter Karlberg johannes brusila

Traditionsmedveten vit man

Det som är spännande med Bob Dylan är att han är så traditionsmedveten, säger Johannes Brusila.

- Han har hela den amerikanska sångtraditionen, Americanah, han kan den breda grejen ända från protestsånger och folk till Motown som han öppet haft som sina förbilder även när det inte varit särskilt populärt.

Det finns också en Dylan-kritik som går ut på att han fortsätter med den vita mannens navelskådande i kombination med en världsförbättringsretorik, säger Brusila. Men det är inte märkvärdigare än att någon annan av vit anglosaxisk, eller judisk, härkomst, hade fått priset. Den senaste amerikanska pristagaren var Toni Morrison år 1993.

Vilken låt av Bob Dylan ska du höra på?

Ikväll kommer Dylanfantasten Kjell Westö att lägga på en speciell Bob Dylan-låt i sin spelare.

- Något från Blonde on Blonde, ett dubbelalbum från 1966. Troligen I Want You. Det är inte hans bästa text eller låt, men den är viktig för mig. Jag upptäckte låten våren 1973, på pubertetens rand - möjligen var jag förälskad.

Läs mera:

Dylan blir äldre men kändes gammal redan då

Bob Dylan fyller 75 - Ralf Sandell ser tillbaka på albumet som öppnade Dylan för honom.


Nobelpristagare från 2000 till 2015

2000 Gao Xingjian (Kina).
2001 V S Naipaul (Storbritannien).
2002 Imre Kertész (Ungern).
2003 J M Coetzee (Sydafrika).
2004 Elfriede Jelinek (Österrike).
2005 Harold Pinter ­(Storbritannien).
2006 Orhan Pamuk (Turkiet).
2007 Doris Lessing (Storbritannien).
2008 J-M G Le Clézio (Frankrike).
2009 Herta Müller (Tyskland).
2010 Mario Vargas Llosa (Peru).
2011 Tomas Tranströmer (Sverige).
2012 Mo Yan (Kina).
2013 Alice Munro (Kanada).
2014 Patrick Modiano (Frankrike).
2015 Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland).

Lyssna på programmet Fokus på Bob Dylan här: