Hoppa till huvudinnehåll

FC Köpenhamn vill grunda ny europeisk superliga

Köpenhamn-fans.
FC Köpenhamn kan i framtiden lämna den danska fotbollsligan. Köpenhamn-fans. fc köpenhamn

Då Champions League-formatet ändras till att ytterligare gynna de stora fotbollsligorna och –klubbarna i Europa har FC Köpenhamn tagit tag i saken och planerar nu skapa en ny europeisk superliga.

– Ja, det stämmer. Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna att växa sig ännu större och starkare medan det blir allt svårare för klubbar som oss. Vi måste titta på vilka olika internationella alternativ som finns för FCK i framtiden, säger FC Köpenhamn-direktören Anders Hørsholt enligt BT.

– Det här behövs om vi ska vara konkurrenskraftiga. Så ja, konsekvenserna kan i slutändan innebära att FCK och andra europeiska klubbar kommer att skapa en ny europeisk liga och kliva ur sina inhemska ligor, fortsätter Hørsholt.

Enligt BT:s uppgifter skulle lag från Holland, Belgien, Danmark, Norge, Sverige och Skottland bilda den nya ligan.

Finland inte med

Än så länge ser det inte ut som om finska klubbar skulle vara med vid förhandlingsbordet. Och då Yle Sporten ringer upp SJK:s vd Teemu Virtanen är han ytterst ovetande om saken.

– Det här är första gången jag hör om det här, så jag måste lägga mig in i saken bättre, men det låter nog intressant, konstaterar Virtanen.

I Finland är det i dagens läge endast SJK och HJK som kunde ha resurser att delta i en liga av detta slag. HJK:s vd Aki Riihilahti kunde inte nås för kommentarer.

Arbetet bakom en europeisk superliga pågår alltså som bäst, men tidigast skulle ligan kunna starta först 2021, då det nuvarande Champions League-avtalet löper ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport