Hoppa till huvudinnehåll

Här är Nestes nya vätgasanläggning - prislappen ligger på 100 miljoner euro

AGA
AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula vätgasanläggning,Neste Abp,Sköldvik

Neste och gasbolaget AGA:s gemensamma miljoninvestering på Sköldviksområdet i Borgå är rodd i hamn. Det handlar om en anläggning som ska förse oljeraffinaderiet med vätgas. För AGA är investeringen den största av sitt slag i norra Europa.

Bolagen har tillsammans satsat 100 miljoner euro på att bygga en ny vätgasanläggning på industriområdet i Sköldvik i Borgå.

Anläggningen började byggas i maj i fjol och kördes i gång den tredje oktober.

Thomas Matson, regional chef på AGA, berättar att den nya vätgasanläggningen i Sköldvik är den största investeringen av den här typen som bolaget har gjort i norra Europa.

– För oss har det inneburit en stor och fantastisk utveckling av den affär vi har ihop med Neste. Det här är inte bara en jättestor investering här i Borgå utan också för hela norra Europa, säger Matson.

Investeringen har också en global betydelse: för AGA:s moderbolag, tyska Linde, har projektet varit exceptionellt stort.

Thomas Matson från AGA
Thomas Matson är head of on-site account management vid AGA i norra Europa. Thomas Matson från AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula vätgasanläggning,Sköldvik,Neste Abp

Neste behöver vätgas bland annat för att tillverka svavelfritt diesel. Bolaget ska köpa ungefär 20 procent av den vätgas som behövs vid raffinaderiet i Sköldvik av AGA. Dessutom tillverkar Neste vätgas själv.

Projektet grundar sig på ett långt samarbete mellan Neste och AGA. Vätgasanläggningen är en fortsättning på samarbetet.

AGA
AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula vätgasanläggning,Sköldvik,Neste Abp
farligt rör
farligt rör Bild: Yle/Jeannette Lintula rör,Sköldvik,Neste Abp,elektricitet

AGA har också en annan anläggning på Sköldviksområdet, men Matson berättar att man har gjort en del nyanställningar för den nya vätgasanläggningen.

– Vi har anställt ett nytt skiftlag. Totalt sett har vi väl en tio, tolv personer här just nu, säger Matson.

I korthet går det till så att AGA köper naturgas av Neste. Naturgasen används för att producera vätgas vid den nya anläggningen på Sköldviksområdet.

Tillsammans med vattenånga hettas naturgasen upp till 900 grader. Den syntesgas som bildas kyls ner innan vätgasen separareras från den. Vätgasen levereras sedan åt Neste.

AGA
I de här stora behållarna utvinns vätgasen. Totalt finns det tio stycken behållare som jobbar i par. AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula vätgasanläggning,Neste Abp,Sköldvik

Som biprodukter bildas bland annat vattenånga och en del andra gaser. De förbränns för att sedan användas bland annat till uppvärmning vid Nestes raffinaderi.

– Vi är fyra personer som jobbar här om dagarna. Dessutom har vi fem personer som jobbar i skift dygnet runt, berättar anläggningschef Tommi Vierikko.

Tommi Vierikko framför AGA
Anläggningschef Tommi Vierikko visar upp den nya vätgasanläggningen. Tommi Vierikko framför AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula arbetare,Sköldvik,Neste Abp

I praktiken sysslar personalen vid anläggningen mest med underhållsarbete. Anläggningen är automatiserad i rätt hög utsträckning. Produktionen styrs från Tyskland, där AGA:s moderbolag Linde har sitt huvudkontor.

På Sköldviksområdet finns en gammal vätgasanläggning sedan tidigare. Den ersätts nu helt och hållet av den nya anläggningen, och kommer antagligen att rivas i framtiden.

AGA
AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula vätgasanläggning,Neste Abp,Sköldvik
AGA
AGA Bild: Yle/Jeannette Lintula neste oil,Sköldvik,Neste Abp

Jussi Hintikka är energichef vid Neste. Han berättar att den nya anläggningen är ett viktigt tillskott för raffinaderiet.

– Den för med sig tillförlitlighet och kostnadseffektivitet vad gäller våra vätgasinköp, säger Hintikka.

Enligt honom förbättrar anläggningen också Nestes konkurrenskraft. Det skapar förutsättningar för att mängden arbetstillfällen i Sköldvik kan bevaras och kanske till och med öka.

– Vår konkurrenskraft hålls på en europeisk toppnivå här. Vi kan också förbättra den hela tiden med hjälp av de här nya investeringarna, säger Hintikka.

Läs mera:

Unikt nordiskt projekt på gång i Sköldvik

På Neste Oils raffinaderi i Sköldvik i Borgå har den första grundstenen till en ny vätgasanläggning murats. Ett genombrott, menar gasbolaget AGA:s nordiska chef Bo Dyrvold.

Läs också