Hoppa till huvudinnehåll

IT-branschen undrar: saknar Västmetroprojektet en huvudarkitekt?

Arkitektens illustration av Mattby metrostation.
Illustration av Västmetrons station i Mattby Arkitektens illustration av Mattby metrostation. Bild: Arkkitehtitoimisto HKP Oy mattby metrostation

Länsimetro Oy och teknikkonsultföretaget Sweco bygger enligt sina egna ord ett komplicerat pussel utan motstycke under jorden. Det ser ändå ut som att man lämnat till sista minuten att se till att pusselbitarna faktiskt passar ihop.

Västmetron kommer inte att bli färdig i januari. I dagsläget vet man inte när metroprojektet kommer att bli färdigt.

På måndagen meddelade Länsimetro Oy att man hittat brister vid Aalto-universitetets metrostation i samband med tekniska tester. De 52 systemen som ska garantera säkerheten fungerar inte samtidigt, uppgav bolaget.

- I fall det i testningsskedet framgår så stora tekniska problem att de orsakar förseningar i tidtabellen så visar det att riskerna med projektet inte har varit under kontroll, säger IT-experten Jarkko Riihinen.

Riihinen har gjort en lång karriär på Nokia: han har arbetat bland annat som ledande it-arkitekt vid bolaget i början av 2000-talet samt som huvudarkitekt för Nokia Siemens Networks under de första åren efter fusionen.

Saknar Sweco och Länsimetro Oy rätt kompetens?

Swecos verkställande direktör Maija Jokela säger att Sweco inte har någon egentlig egen expert på programvara inom informationsteknologi. De litar på att leverantörerna av systemen har den rätta sakkunskapen. På byggnadsplatsen övervakar en automationsövervakare koordineringen av anläggningarna och systemen.

- Det låter ganska illa i fall det är på det här sättet, säger Riihinen.

Enligt Riihinen borde projektet utan vidare ha en huvudarkitekt, som verkar ovanför leverantörerna av alla olika delhelheter.

- Integreringen av olika bitar kan inte fungera så att man ger specifikationer till olika komponentleverantörer och sedan antar att alla de här delarna passar ihop utgående från dem.

Sett från en utomståendes perspektiv verkar det alltså som att Sweco inte haft den IT-kunskap som krävs för projektet.

Länsimetro Oy:s vd Matti Kokkinen medger att så kan vara fallet.

- Visst är det möjligt, men vi har nog försökt sköta det här med den bästa möjliga sakkunskapen, försvarar sig Kokkinen.

Expertisen i såväl konsultbolaget Sweco som Länsimetro Oy är starkt betonat på traditionell byggnadsindustri. I metrobolagets styrelse finns endast en IT-orienterad person, De grönas riksdagsledamot, teknologie doktor Jyrki Kasvi.

Katriina Kettunen / Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen