Hoppa till huvudinnehåll

Johaug i tårar: Jag ska visa alla att jag är oskyldig

Den norska dopningshärvan nådde nya höjder på torsdag, då det avslöjades att Therese Johaug åkt fast för dopning. På en presskonferens bedyrade Johaug sin oskuld.

– Det finns inte ord som beskriver hur jävligt jag har det nu. Jag är förbannad, sade en gråtande Johaug på en presskonferens i Oslo.

– Det här är den tyngsta dagen i mitt liv. Jag är i chock. Det är den värsta mardrömmen, men jag ska visa alla att jag är oskyldig.

Det norska skidlandslagets läkare Fredrik Bendiksen var den som gav Johaug läppbalsamet som innehöll den förbjudna substansen clostebol. Bendiksen försäkrade då om att krämen inte innehöll förbjudna ämnen.

– Jag vet att jag har ansvar för vad jag har i kroppen. Men jag hade ingen grund att inte lita på Fredriks ord, konstaterade Johaug.

– Jag är ledsen för att jag har satt Therese i den här svåra situationen. Jag var hemma hos Therese när hon fick beskedet. Vi är båda bestörta över det här beskedet. Jag har inte gjort mitt jobb så som jag ska göra, konstaterade i sin tur Bendiksen.

Bendiksen meddelade även på presskonferensen att han avgår som läkare för det norska landslaget med omedelbar verkan.

Allvarlig situation

Enligt den norska skidbasen Torbjörn Skogstad är det här en chock för hela det norska längdåkningslandslaget.

– Det är en allvarlig situation för Therese Johaug, Fredrik Bendiksen och norsk längdskidåkning. Det som är viktigt för oss nu är att skydda Therese och Fredrik på bästa möjliga sätt och ha full insyn i vad som hänt, sade Torbjörn Skogstad, ledare för norska längdskidkommittén, till SVT.

– Vi kan inte kommentera detta specifika fall ytterligare förrän det har behandlats färdigt av Antidoping Norge, säger Skogstad.

Läs också