Hoppa till huvudinnehåll

Katedralskolans 740-årsjubileum firas med pompa och ståt

Katedralskolan i Åbo i höstbelysning.
Renoveringen av Katedralskolan är inne på slutrakan. Katedralskolan i Åbo i höstbelysning. Bild: Yle/Linus Hoffman Katedralskolan i Åbo,Aura å (vattendrag i Finland)

Samtidigt som renoveringen av Katedralskolan i Åbo blir klar är det också dags för jubileum. Den anrika skolan fyller nämligen 740 år - något som ska firas ordentligt, berättar tidigare rektor Bertel Wahlström.

I januari får eleverna flytta in i det nyrenoverade skolhuset. Skolan genomgick senast en lika omfattande renovering år 1977. Katedralskolans 740-års jubileumsår firas med stor fest på Åbo slott och en ny historik.

Bertel Wahlström, som var rektor för Katedralskolan i 26 år har skrivit historiken. En lätt match, berättar han.

- Jag hade en bra utgångspunkt. Det har skrivits historiker förr, jag har haft kontakt med många gamla elever och så finns det matriklar och tidningsartiklar som jag har kunnat använda, berättar Wahlström.

Historiken kommer att ges ut i samband med jubileumsfestligheterna den 18 november. En fest som Katedralskoleföreningen ordnar.

Men varför väljer föreningen att fira 740-årsjubileet så stort istället för att vänta tio år till skolan hade fyllt 750år?

- Det är tillfälligheternas sammanstrålning. Åbo stad sätter mycket resurser på att renovera och iståndsätta skolhuset och det råkar bli klart i år, säger Wahlström. Sedan råkade det vara jämna år sedan grundandet av den ursprungliga Katedralskolan 1276 år, och dessutom tänkte man att det skulle skrivas en historik - precis som många andra skolor har, förklarar Wahlström som är styrelsemedlem i Katedralskoleföreningen.

740-års festen blir en heldagstillställning med start klockan 9 då man firar gudstjänst i Åbo domkyrka. Ärkebiskop emeritus John Vikström predikar. En huvudfest ordnas klockan 13 i Åbo konserthus, där ska minister Christoffer Taxell tala och kvällsfesten går av stapeln kl 18 i Åbo slott. På festmiddagen på slottet är tidigare Katedralskoleeleven och majoren James Mashiri festtalare.

- 740 år ska firas stort! utbrister Wahlström. Det är inte många andra som kan säga att de är 740 år gamla!

- Det ska vara roligt, festligt, högtidligt och festen ska faktiskt motsvara skolans ålder.

Bertel Wahlström.
Bertel Wahlström Bertel Wahlström. Bild: Yle/Lotta Sundström bertel wahlström

Samtidigt kan man ju reagera på att ni inte har hittat några kvinnor som kunde ha anlitats som talare under festdagen?

- Morgongudstjänsten klockan 9 sköts av Åbo svenska församling och om vi antar att tf kyrkoherden är liturg - då har vi en kvinna där, säger Wahlström. Så ska vi komma ihåg att lyfta upp skolans rektor Marianne Pärnänen, hon kommer att hälsa välkommen vid huvudfesten. Och sen till exempel på kvällen när ordet är fritt på kvällsfesten får förstås också damer träda fram och säga sitt, säger Wahlström.

- Men du kan ha rätt. Det avspeglar något av historien. 1973 blev skolan en skola för både flickor och pojkar, men i nästan 700 år har det varit en pojkskola, säger Wahlström.

Vad ser du mest fram emot själv?

- Överhuvudtaget brukar det vara så att när före detta elever och lärare möts - så stämningen infinner sig omedelbart, myser Wahlström.
Det blir en stor händelse och jag är övertygad om att inte bara Svenskfinland utan hela landet kommer att uppmärksamma det här, säger Wahlström.

Hur viktigt är det med traditioner?

- Jag tycker att det är förfärligt fint! Har man glimten i ögat så kan man inte säga annat än att det är roligt att vi fortfarande har en skola som gör bra ifrån sig! säger Wahlström.