Hoppa till huvudinnehåll

Mutåtalad ex-stadsdirektör i rätten: Jag tänkte inte ens på att jag var jävig

Jukka Peltomäki.
Jukka Peltomäki hördes i tingsrätten på torsdagen. Rättegången mot honom inleddes i slutet av september. Jukka Peltomäki. Bild: Yle Jukka Peltomäki,jukka peltomäki,Vanda

Mutåtalade Jukka Peltomäki säger att orsaken till häxjakten på hans nära vän Leila Tuominen, som misstänks ha mutat honom, beror på könsdiskriminering. Han kom inte ens på tanken att jäva sig när det gäller Tuominens arkitektbyrå Forma Futura. Varför hon betalat tiotusentals euro till honom kan han inte svara på.

Jukka Peltomäki, som mellan 2006 och 2011 var biträdande stadsdirektör och från 1 augusti till 18 september 2011 stadsdirektör i Vanda, hördes på torsdagen i Helsingfors tingsrätt. Han är åtalad för grovt tagande av muta och brott mot tjänsteplikt.

Dagen inleddes med att Peltomäkis försvarsadvokat Riitta Leppiniemi ställde frågor till honom. Peltomäki berättade hur han under 1980-talet blev skuldsatt och Leila Tuominen lånade honom pengar, första gången på 1990-talet. Han var under 1980-talet och till början av 1990-talet politiker i Vanda. I mitten av 1990-talet fick han jobb på Tuominens arkitektbyrå Forma Futura.

- Tuominen behövde inte mig för att få uppdrag. Hon jobbade till sent på natten och satsade hundra procent. Det är hemligheten bakom hennes framgång, sade Peltomäki.

- Att ett företag smutskastas så här är helt otroligt. En kvinnlig företagare som behandlas så här. Det är fråga om könsdiskriminering då man tror att det behövs en man i bakgrunden för att en kvinna ska vara framgångsrik, utbrast Peltomäki i rätten.

Chefredaktör uppmanade Peltomäki söka stadsdirektörstjänst

2006 blev platsen som biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering ledig, men Peltomäki förhöll sig enligt egen utsago skeptisk till att söka tjänsten.

- Olika politiska grupper i Vanda ville att jag skulle söka den, men jag var skeptisk med tanke på all negativ publicitet jag tidigare hade fått. Det avgörande var då Vantaan Sanomats chefredaktör Risto Hietanen ringde mig och sade att jag borde söka tjänsten.

Peltomäki tillträdde posten som biträdande stadsdirektör i början av 2007. Före det jobbade han några månader vid staden för att förbereda sig för sitt kommande uppdrag.

Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi 8.3.2016.
Peltomäki försvaras av Riitta Leppiniemi, som också försvarade Jari Aarnio i rätten. Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi 8.3.2016. Bild: Tiina Jutila / Yle Jari Aarnio,riitta leppiniemi

Peltomäki har inget minne av misstänkta detaljplansändringar

Leila Tuominens arkitektbyrå Forma Futura har varit konsult i 13 olika detaljplansändringar som Peltomäki har föredragit för stadsstyrelsen eller där han har deltagit i möten där dessa har behandlats.

Peltomäki hade under torsdagens rättegång inget minne av största delen av de här ärendena. Hans försvarsadvokat frågade också om han inte tänkte på att han är jävig då han samtidigt hade skulder till Tuominen.

Jag kom inte ens att tänka på att jag skulle kunna vara jävig på grund av någon konsult.― Jukka Peltomäki

- Som jurist borde jag väl ha funderat på det, men jag kom inte ens att tänka på att jag skulle kunna vara jävig på grund av någon konsult. Som sektorschef måste jag lita på att tjänstemännen under mig gör allting rätt, svarade Peltomäki.

- Forma Futura anlitades för att de är proffsiga och för att samarbetet hade fungerat bra tidigare, sade Peltomäki.

Enligt honom hade Forma Futura uppdrag från staden redan före han tillträdde som biträdande stadsdirektör.

Lånade pengar för att köpa stugtomt

Trots det välbetalda jobbet som biträdande stadsdirektör lånade Peltomäki fortsättningsvis pengar av Tuominen.

- Det hänger samman med ett sommarstugeprojekt. Min fru och jag insåg plötsligt att vi vill leva stugliv och fundera på att flytta in i mina föräldrars stuga. Samtidigt märkte jag att de inte helt och hållet äger tomten deras stuga står på och jag behövde därför pengar för att köpa loss den.

Leppiniemi: Varför lånade du inte från banken?

- Tuominen tyckte att jag inte ska behöva skuldsätta mig på nytt och därför lånade jag av henne.

Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt.
Åklagare Tuire Tamminiemi. Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt. Bild: Yle/ Ulla Malminen helsingfors tingsrätt,åklagare

Kunde inte förklara betalningar från Tuominen

Under eftermiddagen visade åklagare Tuire Tamminiemi flera betalningar som gjorts från Tuominens konto till Peltomäkis, mestadels under 2007 och 2008. Sammanlagda summan låg på 35 000 euro. I den ingår Peltomäkis livförsäkring som Tuominen betalat.

- Jag vet inte vad det är för betalningar. Det handlar säkert om kreditkortsräkningar och en del hänger samman med lånet för sommarstugstomten, förklarade Peltomäki.

Enligt åtalet har Peltomäki inte betalat tillbaka de lån han fått av Tuominen.

Förutom att Tuominen lånat pengar till Peltomäki har han också fått bo förmånligt i en 140 kvadratmeter stor lägenhet på sex rum och kök i Myrbacka i Vanda. Peltomäkis hyra var 350 - 500 euro i månaden mellan 2006 och 2009. Dessutom har Peltomäkis söner också hyrt lägenheter av Tuominen till ett pris som understiger marknadshyran.

- Sonen har nu flyttat bort från lägenheten i Främre Tölö på grund av all uppståndelse kring detta, sade Jukka Peltomäki i rätten.

Leila Tuominen hörs i tingsrätten den 25 oktober.

Rättegången pågår till februari nästa år. Den har tre olika förgreningar. Förutom mutåtalet mot Peltomäki kommer rätten också att behandla Forma Futuras misstänkta mutor till en tidigare chef vid bostadsbolaget VVO. Dessutom misstänks Leila Tuominen ha mutat en före detta fastighetschef vid HOK-Elanto.