Hoppa till huvudinnehåll

Ny rullskidbana i Vörå ska locka skidturister

Här byggs Vörå rullskidbana.
Här byggs Vörå rullskidbana. Här byggs Vörå rullskidbana. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten (historiskt landskap),vägbygge

Byggandet av rullskidbanan i Vörå har inletts. Nästa sommar ska det hela vara klart och i bästa fall kommer banan att locka en del skidturism till Vörå tror projektets koordinator Mårten Lövdahl.

- Skidsporten förändras. En stor del av den träning man gör sker på bar mark, minst nio månader av året. Samtidigt är rullskidåkning en av de allra mest grenspecifika träningsformerna för skidåkningen så det behövs.

Banan kommer att bestå av två asfalterade slingor på sammanlagt 2.5 km. Högsta höjden på banan kommer att vara 37 meter. Närmaste motsvarande rullskidbana finns dryga 100 kilometer från Vörå i Vimpeli. Därför tror också Lövdahl att banan i Vörå kommer att locka skidåkare också längre ifrån.

- Det är ett otroligt stort lyft om man tänker på hur aktiv skidsporten är här i regionen. Framförallt i Vörå med sitt skidsportcenter och idrottsgymnasium med sina behov. Samtidigt har vi flera starka föreningar alldeles här i närregionen som har aktiva elitåkare. Det är nog de här lite äldre åkarna som verkligen satsar som kommer att ha största nyttan av den här banan.

Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana.
Mårten Lövdahl. Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten (historiskt landskap),mårten lövdahl

En bana för alla

Planeringen av rullskidbanan började redan år 2012 och användargrupperna togs med i planeringen från början. Själva banan byggs intill skidcentret. Huvudrutten går upp via skogsområdet söder om hoppbacken.

Kostnaderna för banan beräknas till dryga 600 000 euro. Största delen av finansieringen kommer utifrån från staten, från stiftelser och från regionens näringsliv. Vörå kommun och grannkommuner står för dryga 160 000 euro.

- Banan är öppen för alla. Till exempel cyklister kan arrangera tävlingar. Motionärer kan använda den och så har banan också gjorts handikappvänlig med en utkiksplats högt uppe. Den är öppen för allmänheten också.

Vörå kommun äger i sin helhet den mark som rullskidbanan byggs på.

Vörå rullskidbana.
Karta över banan. Vörå rullskidbana. Bild: Finlands Svenska Idrott Österbotten (historiskt landskap),vörå rullskidbana