Hoppa till huvudinnehåll

Också östnyländska klockor ringer för Aleppo

Borgå domkyrka
Klockorna i Borgå domkyrkas klockstapel ringer klockan 17 i tolv dagar. Borgå domkyrka Bild: Yle/Stefan Härus gamla stan i borgå

Församlingarna i Borgå, Sibbo och Lovisanejden hör till dem som meddelat att de ringer i sina klockor till minne av syriska offer i Aleppo.

Över hundra kyrkor i Finland har meddelat att de tänker ringa i sina klockor varje dag klockan 17, fram till FN-dagen den 24 oktober. FN-dagen är är också en böndag för fred, mänskliga rättigheter och internationellt ansvar.

Initiativet kom från Berghälls kyrka som uppmanade också andra kyrkor att delta.

Varje församling har själv fått ta ställning till om den deltar.

På Lovisa svenska församlings webbplats skriver församlingen att klockringningen är något som de kan göra på lokalplanet. Klockringningen är en påminnelse om att be för dem som ringningen berör. Kyrkklockorna används också för att samla de kristna till gemensam handling, må det vara en gudstjänst eller något annat.

Lovisa kyrka
Lovisa kyrka. Lovisa kyrka Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,lovisa kyrka
kyrka
Liljendal kyrka. kyrka Bild: YLE/Crawford liljendal kyrka
Sibbo gamla kyrka
Sibbo gamla kyrka. Sibbo gamla kyrka Bild: Yle/Mikael Kokkola Sibbo gamla kyrka,mjk

Läs mera:

Över 100 kyrkor ringer i sina klockor till minne av syriska offer

Över hundra kyrkor i Finland har meddelat att de kommer att börja ringa i sina klockor till minne av de syriska offren i Aleppo. I Österbotten kommer kyrkklockorna att höras i Vasa, Munsala, Karleby och Seinäjoki. Initiativet kommer från Berghälls kyrka i Helsingfors.