Hoppa till huvudinnehåll

Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

"Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert. Tåran stod i mångas ögon, som var med där på kalaset." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.

Lars Huldén berättar att visor är lätta att skriva, rytmen och rimmen hjälper. Texten till låten "Ollas Viktor" handlar starkt om Huldéns egna rötter.

För Ollas Viktor han skall skeppas som en props till fjärran länder.― Lars Huldén i Ollas Viktor

I Österbotten fanns knappt en gård där det inte fanns någon som flyttat till Amerika, det stora landet. Vissa kom hem igen. Lars Huldéns barndom var fylld av Amerika-berättelser.

Melodin till Ollas Viktor skrevs av Kaj Chydenius till en pjäs på KOM-teatern. Samtidigt kom också en finsk version av låten.

Den finska texten skrevs av Pentti Saaritsa och fick namnet "Mitä lauloi Ollan Viktor". Kaisa Korhonen sjöng låten både på svenska och finska 1968 och 1969.

Vi hör den på finska med gruppen Jos-Agit 1980.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.