Hoppa till huvudinnehåll

Snart fylls Katedralskolan med elever igen

Katedralskolan i Åbo
Renoveringen av Katedralskolan i Åbo börjar vara färdig. Katedralskolan i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman Katedralskolan i Åbo,Åbo,skola

- Om jag var studerande och fick flytta in här så skulle jag hoppa jämfota ganska högt upp i luften. Det säger rektor Marianne Pärnänen om renoveringen av Katedralskolan i Åbo.

Renoveringen framskridit enligt planerna.

- Jag känner inte till att några större problem har uppstått så jag tror nog att arbetet gått som det ska, säger hon.

Nu är renoveringen på slutrakan och på fredag ska fastigheten lämnas över.

Hon säger att hon är gladast över att de nya utrymmena är stora och ändamålsenliga.

- Detta är en dröm, säger hon.

Marianne Pärnänen
Rektor Marianne Pärnänen säger att det finns en del kvar att fixa. Marianne Pärnänen Bild: Yle/Nina Bergman gymnasium,Katedralskolan i Åbo

Små men viktiga saker kvar

Det är två år sedan eleverna flyttade från fastigheten vid Stortorget till Hansagatan, men i januari är det tänkt att de ska flytta tillbaka till den nyrenoverade byggnaden.

Det finns en del små men viktiga saker att åtgärda ännu. Bland annat inredningen saknas fortfarande. Men eftersom det finns tid till januari att åtgärda småsaker är Pärnänen säker på att allt blir klart i tid till skolstarten.

- Det känns bra. Eftersom vi har tid på oss till januari att åtgärda småsaker är jag säker på att allt blir klart i tid till skolstarten, säger Pärnänen.

Själv är hon där för att välja färg på gardinerna.

- Det är viktigt att det blir estetiskt fint också, säger hon.

Balansgång mellan gammalt och modernt

Under renoveringen har det satsats på att försöka bibehålla det gamla, till exempel genom att använda gammal färgsättning, men samtidigt också att skapa en modern skola.

- Vi lever i nuet, vi kan inte inreda som ett gammalt museum utan det ska vara modernt, säger Pärnänen och fortsätter: Det är en intressant men utmanande balansgång.

Också fasaden är nymålad. Den gamla färgen har fått en annan nyans. Det gör att byggnaden känns fräschare.

Annat som är nytt är bland annat att eleverna under höst och vår har möjlighet att äta lunch utomhus.

Fest redan i november

När eleverna flyttar in i januari ordnas säkert en inflyttningsfest. Men redan den 18 november fyller Katedralskolan hela 740 år och då kommer det att ordnas en fest.

Dagen inleds med en festgudstjänst i Domkyrkan och forstätter med en rundvandring för gäster i den nya skolan. Själva huvudfesten ordnas i Åbo konserthus och på kvällen ordnas en till fest.

Här kan du se en glimt av hur den nyrenoverade Katedralskolan kommer att se ut: