Hoppa till huvudinnehåll

Snart samsas 1600 tjurar på jättegård i Kristinestad

Marcus Teir och Samuel Ingves
Marcus Teir och Samuel Ingves. Marcus Teir och Samuel Ingves Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestad

Nötköttproducenterna Samuel Ingves i Skaftung och Marcus Teir i Härkmeri i Kristinestad blev kompanjoner i stället för konkurrenter när de grundade ett gemensamt företag för slutuppfödning av tjurar.
Med totalt 1600 djur blir de bland de största nötköttsproducenterna i landet.

Förra veckan började bygget med markarbeten och i februari räknar de med att få börja fylla stallet med de första 200 djuren.

Därefter bygger de på så att de har uppemot 800 djur till sommaren.

Både Marcus Teir och Samuel Ingves hade tankar på att bygga ut sin verksamhet. Planerna tog en ny vändning när de började fundera på alternativet att grunda ett gemensamt företag.

- Vi hade planer båda två att utvidga egna gårdar hemma och sen föddes tanken att vi skulle slå ihop oss och bli starkare tillsammans, säger Marcus Teir.

Möttes halvvägs

Teir bor i Härkmeri och Ingves i Skaftung. Det logiska var då att mötas halvvägs, tyckte de.

- Planen var så att vi hade lika långt till byggplatsen. En bekant ägde skogsmark där och vi fick köpa. Det är ett bra ställe och vi kan utvidga ytterligare sedan.

Till Euro Bull kommer dock helt nytt djurmaterial från HK Scan. Det är också dit de levererar slutprodukten, köttet.

Ingves har slutuppfödning för Atria i Skaftung och Teir föder upp kalvar från dikor. I Euro Bull kommer de att ha tjurar av mjölkras.

Miljonprojekt

Teir och Ingves investerar totalt dryga fyra miljoner euro i projektet som genomförs i två faser.

- Steg ett av byggprocessen blir ett foderlager och en ladugård och gödselbrunnar för 800 djur och steg två när produktionen börjar gå och företaget stå där vi vill att det ska stå och vi vet hur det funkar så bygger vi en till ladugård och gödselbrunnar och möjligen någon maskinhall och 800 djur till, så vi får 1600 slutuppfödningsplatser totalt.

Med den satsningen blir de bland de absolut största nötköttproducenterna i landet. Det är dock inget som de själva varken yvas eller besväras över.

- Nå troligen blir vi störst. Vi vet inte. Inte är Finland så stort men ändå är det stort. Det kan ju finnas andra som bygger ut som har stor verksamhet från förut så vi vet ju inte. Vi hade inte som mål att bli störst utan det var bara en siffra som vi tyckte passade oss med jord och mark och arrende. Allt är planerat i minsta detalj, säger Samuel Ingves.

Även om de blir kompanjoner kommer de att ha kvar sina gårdar. Samuel Ingves har omkring 500 bifftjurar för slutuppfödning och Marcus Teir har i dag 60 djur, men han planerar att utvidga med ytterligare 40.

Teir har dikoproduktion, vilket betyder att han föder upp kalvar som han säljer till slutuppfödare.

Fördelar att gå ihop

Att slå sina påsar ihop kring företaget Euro Bull var ett lätt beslut.

- Det är en stor fördel att kunna samarbeta och använda samma maskiner och få ner kostnaderna på det sättet. Det effektiverar arbetet. Det är en otrolig fördel, säger Marcus Teir.

Vad gör just er till goda kompanjoner?

- Vi är ganska lika i sättet att tänka och vi är inte avundsjuka. Det är ganska bra, säger Marcus Teir.

- Jo, jag håller med till 110 procent. Vi har alltid kommit bra överens. Vi säger aldrig nej till varandras idéer utan allt låter bra och vi är öppna för varandras förslag. Jag är den som pratar och har liv i luckan och Marcus är den som tänker. Vi är minus och plus och funkar bra ihop, säger Samuel Ingves.