Hoppa till huvudinnehåll

Sverige gör om våldtäktslag - tydligt "ja" krävs för sex

En knytnäve och en flicka i bakgrunden.
En knytnäve och en flicka i bakgrunden. Bild: CC våldsbrott,våld,våldtäkt,våld i hemmet

Allt fler länder gör nu om våldtäktslagen för att få fler fällande domar. Sverige går in för en samtyckeslag - ett ja ska signaleras för att den sexuella handlingen inte ska vara straffbar.

I Sverige har man i åratal diskuterat att att göra om våldtäktslagstiftningen. Årligen har det blivit bara 200 fällande domar av 6000 anmälningar.

Nu lovar regeringen att ändra på det, efter att en utredning har presenterats om hur lagförslaget ska se ut.

Tanken är att den nya lagen som går under namnet samtyckeslag ska gälla från och med 2018. Tyskland har en liknande lag, men i den finländska lagstiftningen finns inte samtycke inskrivet.

Lagen ska betona frivillighet

Professor emerita Madeleine Leijonhufvud har länge engagerat sig i sexualbrottslagstiftningen som jurist och samhällsdebattör. Hon skrev för några år sedan en bok om hur lagen kunde göras om och välkomnar det svenska förslaget.

- Den stora betydelsen är att lagen kommer att ge en signal till alla mänskor - att i samband med sex måste man vara hänsynsfull och ta reda på om den andra vill och inte bara gå på, säger Leijonhufvud.

- Det gäller att påverka beteenden, precis som vi på 1970-talet förbjöd barnaga. Avsikten var ju inte att det skulle bli många föräldrar i fängelse, utan det skulle förändra synen på det här, och det har det gjort.

Professor emerita Madeleine Leijonhufvud välkomnar samtyckeslagen.
Förövaren kan inte längre säga att han inte förstod att offret inte ville, säger Madeleine Leijonhufvud. Professor emerita Madeleine Leijonhufvud välkomnar samtyckeslagen. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Madeleine Leijonhufvud

Idag är problemet att det ofta krävs att offret ska ha gjort motstånd för att det ska klassas som våldtäkt. Nu kommer man att lägga större vikt vid det som kallas oaktsamhet.

- Kraven på uppsåt har lett till att väldigt många fall som är klart straffvärda har gått fria. Där män har gått in i fel hytt på färjan och krupit ner i sängen till någon. Och kommit så långt att det är ett sexuellt övergrepp. Och så sagt att "jag var så full att jag märkte inte var jag var, och jag visste inte var jag var". De fallen blir nu klart straffbara.

"Liten risk för falska anmälningar"

Det här leder sannolikt till fler åtal och fler fällande domar. Kritiken mot lagförslaget har bland annat handlat om en risk för att bevisbördan läggs på den åtalade, och en del befarar att de falska anmälningarna ökar.

Finns det sådana risker med samtyckeslagen?

- Vet man något om hur det är för en kvinna att genomgå en förundersökning och kanske senare en huvudförhandling där hon måste berätta om det här traumatiska som har hänt henne, så är det svårt att tro att någon skulle utsätta sig för det utan att det finns fog.

- Men man kan inte utesluta det och bevisbördan kommer att ligga på åklagaren. Så det betyder att det inte går att undvika här, liksom vid andra brott, att en del övergrepp inte leder till fällande dom. Och så ska det också vara, säger Leijonhufvud.

Aktivt motstånd krävs inte för dom

I flera länder, till exempel i Tyskland, har man redan en samtyckeslag. Och kärnan i samtyckeslagen är att det inte krävs att offret ska ha sagt eller signalerat ett "nej" i en våldtäktssituation.

Det har visat sig i till exempel undersökningar vid Södersjukhuset i Stockholm att sju av tio offer drabbas av så kallad "frozen fright", det vill säga blir handlingsförlamade och har svårt att signalera att de inte vill.

I den nya lagen krävs att ett "ja", det vill säga ett samtycke, sägs eller visas på annat sätt för att handlingen inte ska vara straffbar.

- Det här är väldigt viktigt för att täcka in den situation som man nu vet att är väldigt vanlig vid ett sexuellt övergrepp. Den som känner att det är på väg går ur sin kropp. Och då säger inte hon nej - hon gör ingenting, utan är helt passiv, som en trasa.

- Och då är det väldigt viktigt att lagen säger: att finns det inget tecken på att hon vill vara med om detta, då är det straffbart.

Läs också