Hoppa till huvudinnehåll

Terrorrattacken i Paris blev ett konstfoto

Ett fotokonstverk av en terroratack i Paris.
Ann Pelanne: "Il était une fois une ville sans soucis", två foton förenade till ett fotokonstverk (diptyk, storlek 60 cm x 100 cm). Ett fotokonstverk av en terroratack i Paris. Bild: Ann Pelanne terrorratack

Den finländska fotokonstnären Ann Pelanne har för andra gången blivit vald till Salon d´Automne, Höstsalongen i Paris, som i år går av stapeln 13 - 16 oktober. Hennes konstverk föddes under terrorrattacken i november i fjol, då hon råkade vara i Paris.

Ann Pelannes fotokonstverk "Il etait une fois une ville sans soucis", Det var en gång en stad utan sorger, visar förändringen av atmosfären i Paris, där allt stannar för ett ögonblick, där adrenalinet flödar, där människorna försöker förstå och behandla de fruktansvärda händelserna i Paris i november 2015.

- Framför allt visar det i bild de känslor, den fasa, det obeskrivliga jag upplevde under och efter attentaten. Jag var i Paris under båda terroristattentaten 2015.

Paris-stad har satt upp paviljonger längs Champs Èlysées, med början från Grand Palais. I paviljongerna visas fotokonst, måleri, skulptur, grafik och allt nytt inom nutida konst. Höstsalongen fick sin början 1903 så den har gamla anor, med konstnärer som Cezanne, Renoir och Picasso.

- Förra året tyckte de så mycket om min konst att jag enhälligt blev vald till medlem, Sociétaire av den anrika Société du Salon d´Automne, Paris. Det är en stor ära. Och nu ställer jag ut min konst där igen, tillsammans med många internationella och franska konstnärer.

Skönheten i det fula

Ann Pelanne är en fotokonstnär som arbetar med digitalt och analogt fotografi och teckningar. Harmoni och rytm i slitna och överraskande miljöer är återkommande teman. Hon visar skönheten i det fula och bortglömda, en rännsten eller en gammal flod. Hennes mission är att upptäcka det fördolda och visa dess unika karaktär och värde. Ljuset och en harmonisk färgvärld är kännetecknande för hennes stil.

I december i fjol vann Ann Pelanne silvermedalj i Salon Nationale des Beaux Arts, som hölls i Carrousel du Louvre. Och på grund av det blev hon enhälligt vald till Sociétaire de la Société Nationale des Beaux Arts, till medlem

- Nu har jag då två medlemskap i Paris! En verkligen stor ära, eftersom man inte kan söka om medlemskap utan man blir vald på grund av meriter. Också i den här salongen har jag valts att ställa ut flera gånger.

Fotkonstnären Ann Pelanne vid sitt konstverk.
Fotkonstnären Ann Pelanne vid sitt konstverk. Bild: Leif Wikgren paris

Älskad av fransmän

Den tredje viktiga och anrika salongen i Paris där Ann Pelanne medverkat i flera år och vunnit flera priser är Salon des Artistes Francais.

- Jag har vunnit bronsmedalj, silvermedalj och Prix Jacques Villon. Salongen hålls i Grand Palais, alltid i november, men i år är byggnaden under renovering hela hösten så salongen hålls först i februari 2017.

Salon d´Automne 2016 har också i år statsmakten som beskyddare i form av kulturministern Audrey Azoulay och Maire de Paris Anne Hidalgo.

- Under utställningen som pågår i fyra dagar finns på programmet för publiken öppna konferenser och debatter om konstnärsskap som yrke, konstnärens rättigheter, skyddande av sitt egna kulturarv versus global öppenhet, konserter och performanser. Afrika verkar vara starkt på tapeten i år.

Läs också