Hoppa till huvudinnehåll

Thailands kungahus: Kung Bhumibol Adulyadej har avlidit

Thailands långvarige kung Bhumibol Adulyadej har avlidit, meddelar det thailändska kungahuset. En sorgetid på ett år har utlysts i landet. Thailändarna har uppmanats att vara återhållsamma med festligheter under de trettio närmaste dagarna.

Den vördade, 88-årige kung Bhumibol har länge varit sjuk och han har vårdats på sjukhus i flera år. Kungens hälsa har försämrats snabbt under det senaste året och hovet har allt oftare informerat om hans vacklande hälsa.

Kung Bhumibol var världens längst regerande kung - han hade suttit på tronen i 70 år. Bhumibol besteg Thailands tron den 9 juni 1946 som 18-åring. Han efterträdde sin äldre bror, Ananda Mahidol som hade mördats samma dag.

Han sågs länge som en stabiliserande faktor i Thailand - ett land som varit inklämt mellan krigs- och oroshärdar.

De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung. Bhumibol är nationens fader och har varit en symbol för politisk stabilitet under de 19 militärkupper och flera folkresningar som landet har upplevt under hans styre.

Efterträds av sonen

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus
Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn, som är känd för sina skandaler och älskarinnor, har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Maha Vajiralongkorn

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha säger att kung Bhumibols 63-årige son blir ny monark i enlighet med landets konstitution.

Sonen, den skandalomsusade kronprinsen Maha Vajiralongkorn, har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus.

Thailändare klär sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumipols 70 år vid makten
Thailändare klädde sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumibols 70 år vid makten Thailändare klär sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumipols 70 år vid makten Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,bhumipol adulyadej

Politisk oro

Det politiska läget i Thailand är svårt, och kritiken mot kungahuset och de krafter som stöder det har ökat.

Oppositionen eller de så kallade rödskjortorna har krossats av armén. Armén har bannlyst all kritik och alla demonstrationer.

Motståndare har förpassats i fängelse eller husarrest medan den styrande juntan försöker driva igenom grundlagsändringar som skulle befästa militärens fortsatta ställning som den verkliga makten i landet.

Majestätsbrott allt vanligare

Armén utnyttjar allt oftare de ytterst stränga lagarna om majestätsbrott för att slå ner politiska motståndare, vilket väcker kritik i omvärlden.

All verklig debatt och kritik mot "reformerna" har bannlysts och det råder utbredd självcensur i de största medierna som ofta ägs av de olika vapenslagen i militären.

Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande.
Kung Bhumibol Adulyadej Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande. Bild: EPA: RUNGROJ YONGRIT bhumibol adulyadej

Läs också