Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug fast för dopning – läkaren tar på sig ansvaret

Therese Johaug, mars 2016.
Therese Johaug förkrossad över dopningsbeskedet. Therese Johaug, mars 2016. Bild: All Over Press Therese Johaug,skidåkning

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har åkt fast för dopning. Enligt NRK handlar det om den förbjudna substansen clostebol.

Enligt NRK har skiddrottningen fått i sig det förbjudna preparatet via ett läppbalsam som hon använt för solbrända läppar.

- Jag är förkrossad och förtvivlad över att ha kommit i denna mycket svåra och för mig overkliga situation. Jag finner detta orättvist och helt oförtjänt, även om jag är medveten om att det är mitt ansvar som idrottare att veta vilka medicin jag använder, säger Johaug i ett pressmeddelande.

Fick i sig substansen i september

Det var under ett läger i Italien den 4 september som Johaug använde läppbalsamet som innehöll clostebol. Så här förklarar det norska skidförbundet händelsen.

– I Livigno köpte landslagets läkare Fredrik S. Bendiksen två krämer för sårvård hos en italiensk apotekare. En av de två krämerna var av typen Trofodermin. Denna kräm gav Bendiksen till Johaug på kvällen den 4 september 2016. Läkaren försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, och inte innehöll några förbjudna ämnen. Läkaren hade inte uppfattat att krämen innehåller clostebol, som står på WADA:s lista över förbjudna ämnen. Krämen användes enligt anvisningar av läkaren mellan den 4 och 15 september 2016.

– Jag har och tar ansvaret för att Therese har fått i sig det förbjudna ämnet clostebol via krämen Trofodermin, säger landslagsläkaren Bendiksen.

Clostebol är en anabolisk steroid som användes flitigt i ett prestationshöjande syfte av östtyska idrottare.

Dopningsprovet som nu visat positivt togs den 16 september.

Läs också