Hoppa till huvudinnehåll

Xylitol förebygger inte hål i tänderna hos alla

Laserborr.
Xylitol hjälper inte alla undvika hål i tänderna. Laserborr. Bild: Anne Mattsson tandläkare,vasa

Xylitolprodukter hjälper nödvändigtvis inte i förebyggandet av karies. Det framkommer i en färsk doktorsavhandling som läggs fram vid Åbo universitet, där man följde med en grupp skolbarn under fyra års tid.

På basen av resultaten har man kunnat konstatera att den del av befolkningen som annars också har lite karies, inte gynnas nämnvärt av att använda xylitolprodukter vid sidan av den vanliga förebyggande vården.

Avhandlingen bekräftar ändå tidigare forskning, som visar att den del av befolkningen som har mycket karies, gynnas av att använda xylitolprodukter i förebyggande syfte.

Det som också framkom i avhandlingen är vikten av att röntga tänderna för att upptäckta karies. Nästan hälften av de 14-åringar som deltog i undersökning visade sig ha karies på basen av det röntgenbilder som togs, trots att skadorna på tänderna inte syntes med bara ögat i en vanlig undersökning.

Läs också