Hoppa till huvudinnehåll

Blommor på en skida till fest

Blommor hör ihop med både fest och vardag. Till vardags kan det gott räcka med en blomma men till festmiddagen får dekorationen gärna vara lite mera påhittig och genomtänkt.

En gammal träskida, blompinnar en borrmaskin, lite kvistar och blommor - det är ungefär vad som behövs för en bordsdekoration som säkert väcker uppmärksamhet hos middagsgästerna. Kolla igenom dina skåp och förråd. Du hittar säkert en hel del som kan användas för en kreativ dukning. Tänk tema och årstid!

Saker att komma ihåg då man dukar:

  • Undvik starkt doftande blommor – matens aromer är det viktigaste.
  • Tänk på estetiken, använd inte smutsiga och “dåliga” material.
  • Dekorationer och blommor bör inte störa ätandet.
  • Ta gärna upp middagstemat i blommor och färger.
  • Överraska dina matgäster – blommor är ett bra samtalsämne.
  • Material till Owes blomsterskida:

    • Ros, Rosa ` Deep Purple`
    • Safflor, Carthamus tinctorus
    • Nejlika, Dianthus `
    • Crocosmia, Montbretia
    • Amaranthus, Rävsvans
    • Rodochiton, Törnrosas kjortel
    • Malus, bukettapel
    • Aruncus dioicus, Plymspirea
    • Clematisrankor
    • Andra grejer du kan behöva:

      • Träskida eller brädstump
      • Blompinnar (bambu) eller liknande
      • Plasttuber
      • Spoltråd eller snöre
      • Borrmaskin
      • Kniv och sekatör
      • Gör så här:
        Borra hål för pinnarna i skidan eller brädan och tryck eller limma pinnarna i hålen. Klipp dem lagom långa. Bygg arrangemanget i lager på lager underifrån. Börja med lite kvistar t.ex bukettapel. Fäst plasttuberna och fyll med vatten. Fortsätt att bygga på med rankor, och plymspirean. Placera blommorna sist.

        När blommorna torkat och vissnat plockar du bort dem. Skidan kan återanvändas gång på gång på nya roliga sätt.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö