Hoppa till huvudinnehåll

Bob Dylans vän: Han kanske inte ens märkt att han fått Nobelpriset

Bob Dylan
Bob Dylan Bild: EPA/Niels Meilvang Bob Dylan

Svenska Akademien har fortfarande inte lyckats få tag på sin senaste Nobelpristagare - sångaren och poeten Bob Dylan. Det är mycket ovanligt, säger akademiledamoten Per Wästberg till SVT.

Akademien har bara lyckats tala med Dylans agent och turnéchef, men inte direkt med honom själv, rapporterar nyhetsbyrån AFP och också svenska medier på fredag eftermiddag - 24 timmar efter tillkännagivandet.

På torsdagen klockan 14 kom Svenska Akademiens besked - Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), låtskrivare, författare, regissör, poet och frontfigur inom populärmusiken sedan fem årtionden, tilldelas årets litteraturpris.

Dylan teg som muren

Bob Dylan höll en konsert i Las Vegas på torsdag kväll men sade inte ett ord mellan låtarna, och kommenterade därmed inte heller Nobelpriset på något sätt. Det var givetvis ingenting som förvånade konsertpubliken - förvånande hade varit om han nämnt priset.

En av Dylans bästa vänner, Bob Neuwirth, säger till Washington Post att det kan hända att Dylan inte ens märkt att han utsetts till Nobelpristagare.

- Han är ingen skrytmåns, säger Neuwirth till tidningen.

Kommer Dylan till Stockholm?

Nobelpristagarna inbjuds till Stockholm varje år den 10 december för att motta priset ur Kung Carl den XVI Gustafs hand. För närvarande vet Svenska Akademien inte om Bob Dylan ämnar infinna sig.

År 1964 vägrade filosofen Jean-Paul Sartre att ta emot priset på 273 000 svenska kronor. I dag går litteraturpriset på åtta miljoner svenska kronor.