Hoppa till huvudinnehåll

Europarådet: Finland måste skydda sina minoriteter bättre

Bild på samiska och finska flaggan. Bild: Ylw Sápmi/ Vesa Toppari finland,finlands flagga,flaggor,lappland,samer,samernas flagga,samiska flaggan

Finland måste vidta åtgärder för samernas rättigheter, slår Europarådet fast i en rapport. Dessutom måste regeringen jobba för svenskans försämrade ställning och mot hatretorik.

I rapporten sägs bland annat att samernas rättigheter till bland annat land- och vattenområden måste definieras. Finland måste också säkerställa att svenskans synlighet och kunskaperna i svenska upprätthålls i samhället, för att garantera att Finland fortsätter vara ett tvåspråkigt land även i framtiden.

Främlingshat och hatbrott ska stävjas

I Europarådets rapport slår man också fast att Finland måste jobba hårdare för att ta itu med växande intolerans och främlingshat som påverkar landets minoriteter. Polisen borde också aktivare rekrytera personal som representerar olika minoriteter.

Regeringen säger i en kommentar till rapporten att ett utbildningsprogram för barnträdgårdslärare startar på samiska vid Uleåborgs univerisitet. Polisen kommer också att få ett utbildningsprogram i hur man förebygger hatbrott.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes