Hoppa till huvudinnehåll

Europarådet: Finland måste skydda sina minoriteter bättre

Bild på samiska och finska flaggan.
Bild på samiska och finska flaggan. Bild: Ylw Sápmi/ Vesa Toppari finland,finlands flagga,flaggor,lappland,samer,samernas flagga,samiska flaggan

Finland måste vidta åtgärder för samernas rättigheter, slår Europarådet fast i en rapport. Dessutom måste regeringen jobba för svenskans försämrade ställning och mot hatretorik.

I rapporten sägs bland annat att samernas rättigheter till bland annat land- och vattenområden måste definieras. Finland måste också säkerställa att svenskans synlighet och kunskaperna i svenska upprätthålls i samhället, för att garantera att Finland fortsätter vara ett tvåspråkigt land även i framtiden.

Främlingshat och hatbrott ska stävjas

I Europarådets rapport slår man också fast att Finland måste jobba hårdare för att ta itu med växande intolerans och främlingshat som påverkar landets minoriteter. Polisen borde också aktivare rekrytera personal som representerar olika minoriteter.

Regeringen säger i en kommentar till rapporten att ett utbildningsprogram för barnträdgårdslärare startar på samiska vid Uleåborgs univerisitet. Polisen kommer också att få ett utbildningsprogram i hur man förebygger hatbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • En byggnad med röda tegel.

  Inga beslut om skolnätet i Sjundeå förrän efter kommunalvalet

  Kommunen vill fatta kloka beslut.

  Sjundeå kommun ordnade på onsdagen (22.3) en invånarkväll för Sjundeåborna där temat var kommunens många byggnader som har problem med inomhusluften. Klart är i alla fall att några beslut om hur framtidens byggnader ska se ut inte fattas före kommunalvalet i april.

 • Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016

  Esko Aho ska lotsa Egentliga Finlands positiva strukturomvandling

  Sjöfartsklustret och bilindustrin behöver arbetskraft.

  Näringsminister Mika Lintilä har utsett före detta statsministern Esko Aho till utredningsman med uppgift att hålla i Egentliga Finlands positiva strukturomvandling. Aho ska ta reda hur man kunde underlätta för sjöfartsklustret och bilindustrin som hårdrekryterar just nu.