Hoppa till huvudinnehåll

Europarådet: Finland måste skydda sina minoriteter bättre

Bild på samiska och finska flaggan.
Bild på samiska och finska flaggan. Bild: Ylw Sápmi/ Vesa Toppari samernas flagga

Finland måste vidta åtgärder för samernas rättigheter, slår Europarådet fast i en rapport. Dessutom måste regeringen jobba för svenskans försämrade ställning och mot hatretorik.

I rapporten sägs bland annat att samernas rättigheter till bland annat land- och vattenområden måste definieras. Finland måste också säkerställa att svenskans synlighet och kunskaperna i svenska upprätthålls i samhället, för att garantera att Finland fortsätter vara ett tvåspråkigt land även i framtiden.

Främlingshat och hatbrott ska stävjas

I Europarådets rapport slår man också fast att Finland måste jobba hårdare för att ta itu med växande intolerans och främlingshat som påverkar landets minoriteter. Polisen borde också aktivare rekrytera personal som representerar olika minoriteter.

Regeringen säger i en kommentar till rapporten att ett utbildningsprogram för barnträdgårdslärare startar på samiska vid Uleåborgs univerisitet. Polisen kommer också att få ett utbildningsprogram i hur man förebygger hatbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes