Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsligan avgörs: IFK Mariehamn går för guld – inga luftslott byggs upp på Åland

IFK Mariehamns anhängare på plats i Helsingfors.
IFK Mariehamns anhängare på plats i Helsingfors - även ikväll. IFK Mariehamns anhängare på plats i Helsingfors. Bild: Yle/Tomi Hänninen IFK Mariehamn,fotboll

När tre omgångar återstår toppas fotbollsligan av IFK Mariehamn tätt följt av HJK, SJK och Ilves. Gästerna i Slaget efter 12 förutspådde utgången i mästerskapsstriden.

IFK Mariehamn vann finska cupen ifjol men har tillsvidare aldrig vunnit en medalj i ligan. Det är en stor överraskning att ålänningarna toppar tabellen i det här skedet av säsongen.

– Jag har tagit emot det med nästan lika stor förvåning som när Johaug blev anklagad för dopning igår. Inför säsongen hade jag en förhoppning och tro på att IFK skulle kunna vara på den övre halvan men jag trodde det skulle komma ett bakslag efter cupguldet ifjol. Istället har de tagit den rätta vägen. De har låtit cupguldet bära dem framåt den här säsongen, säger redaktören Owe Sjöblom, som jobbar på Ålands radio och tv, i Slaget efter 12.

– IFK har fått i 2-3 års tid jobba i stort sett med samma trupp, vilket IFK inte har haft fördelen av under många tidigare år. De känner varandra och kämpar för varandra som ett lag, poängterar Sjöblom som har bevakat laget på nära håll i flera års tid.

Stablitet utan stora omställningar i spelartruppen är en av nycklarna till framgång i fotboll, anser också den sjufaldige fotbollsligamästaren Mathias Lindström.

– Det är viktigt. Det ställer höga krav på de nya som kommer in och på vad de tillför till truppen – att man fortsättningsvis lyckas hålla en hög nivå på kraven på sig själv. På den här punkten har IFK lyckats betydligt bättre än HJK.

– En stor bidragande orsak till IFK:s framgång är att de inte har någon hemskt bred trupp men de har verkligen varit skadefria i år, fortsätter Lindström.

Den nya tränarduon har lyckats täppa till försvaret

IFK Mariehamn har släppt in endast 23 mål under ligasäsongen. På den punkten har man varit betydlig bättre än de övriga mästarkandidaterna. Ilves har släppt in 29 mål medan HJK och SJK har 34 baklängesmål på kontot.

– Det fanns en liten farhåga när Pekka Lyyski steg av efter 14 säsonger att skulle Peter Lundberg tillsammans med Kari Virtanen räcka till. Orutinerade Lundberg har ändå visat att han har tagit IFK ett steg vidare. Det de har lyckats med verkligen det här året är att knäppa till defensiven och där ska Kari Virtanen ha en stor eloge. Man har gått tillbaka till någonting som var lite av IFK:s kännetecken för 4-5 år sedan där defensiven var otroligt solid, säger Owe Sjöblom.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Gör du 35 mål på 30 matcher är du inte den offensiva arsenalen som får Fotbollsfinland att häpna. Samtidigt, släpper du in bara 23 mål har du lyckats med att bygga den defensiva muren än en gång, konstaterar Yle Sportens Antti Koivukangas.

– Sen har vi den klassiska styrkan av att vara verskamma i ett litet samhälle för att svetsa ihop gänget. Alla spelare som har varit på Åland, är på Åland och lämnar Åland skvallrar om stämningen där man blir mottagen på ett otroligt varmt sätt. Man blir en del av en grupp och är mycket tillsammans, fortsätter Koivukangas.

Var är den åländska fotbollspubliken?

Även om IFK Mariehamn gör sin bästa säsong genom tiderna har människorna på Åland inte hittat till IFK:s hemmamatcher. Under säsongen har IFK haft för det mesta mellan 1.000 och 1.500 personer på läktaren och siffran har inte stigit nämnvärt under hösten, även om IFK går för guld.

– IFK Mariehamn fick tillgång till 350 biljetter till matchen mot HJK ikväll och de tog slut – och det är på en fredag. Det innebär att ungefär 300 personer har tagit ledigt ,en del är också pensionärer, för att ta nattbåten till Helsingfors och vara med på matchen ikväll. Men varför det inte kommer mera folk på hemmamatcherna, det funderas det nog mycket på. Det vet vi inte riktigt varför. Gäller matchen nästa söndag så tror jag det kommer att komma betydligt fler än 1.500 i alla fall, tror Owe Sjöblom.

– Det har spekulerats här i media att vad ett eventuellt ligaguld kunde innebära ekonomiskt. Man pratar om pengar i storleksklassen 100.000-500.000 ungefär. Klubbdirektör Peter Mattson har uttalat sig och sagt att om de pengarna skulle komma har man säkrat det ekonomiska åtminstone två år framåt. Stora utsvävningar tror jag inte vi kommer att se även om IFK skulle vinna ligan, fortsätter Sjöblom.

Ifall IFK Mariehamn vinner ligan är de Finlands representant i Champions League-kvalet nästa år.

– Det låter fantastiskt! Det lag som vinner serien ska dit, inget snack om saken. Att bygga upp luftslott från åländsk horisont inom den europeiska fotbollen kommer Peter Mattson och de övriga i IFK inte att göra sig skyldiga till, utan en dynasti på nationell nivå med europeiska ambitioner – det kan de eventuellt drömma om, konstaterar Antti Koivukangas.

Vem vinner ligan?

När tre omgångar återstår toppas tabellen av IFK Mariehamn med 54 poäng, HJK är tvåa med 53 poäng, SJK trea med 52 poäng och Ilves fyra med 51 poäng. Alla tiders slutspurt på ligan är att vänta.

– Om vi ser på de sex senaste omgångarna så toppar SJK formkurvan följt av Ilves, sedan kommer HJK och Mariehamn är sist om vi ser på de här fyra lagen. Jag tror faktiskt att SJK kommer att spurta hem det här i och med att de möter PK-35, på pappret en säker trepoängare. Ikväll möter de Lahti hemma och sedan till sist HJK borta. Jag tror det är i den matchen som det avgörs, tror Mathias Lindström.

– Jag tror faktiskt att det blir HJK som med stukat självförtroende, käppar och kryckor tar det. De lyckas i 98:e minuten och vinner med 1-0 mot IFK ikväll. Sedan kryssar de i Tammela mot Ilves och så lyckas de ta revansch på cupfinalen mot SJK. Då slutar de ett par poäng före SJK, tippar Owe Sjöblom.

– 70 procent av de cirka 400 som deltog i Ligatipset trodde på HJK-guld, 23 procent trodde på SJK-guld och sju procent på någon annan. Nu tänker jag vara kärringen mot strömmen och konstatera att det är IFK:s år i år, slår Antti Koivukangas fast.

Lyssna på hela fotbollsdiskussionen i Slaget efter 12.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport