Hoppa till huvudinnehåll

Heliwest vill flyga i Ölstens på veckosluten – grannar arga

Helikopter landar.
Heliwest demonstrerade sin verksamhet för grannar i augusti 2016. Helikopter landar. Bild: Yle/Mikael Kokkola helikoptrar

Företaget Heliwest som kanske ska börja serva helikoptrar i Ölstens i Borgå vill utföra flygningar också på lördagar och söndagar. Grannar är överraskade och besvikna över Heliwests villkor.

Verksamheten, alltså reparation och flygning av helikoptrar i Ölstens i Borgå, fick redan ett godkännande av byggnads- och miljönämnden i Borgå.

Nämnden ansåg i september att den verksamhet som Heliwest vill idka inte kräver miljölov. Då fick företaget lov att utföra tre flygningar per vecka under vardagar mellan klockan 7 och 17.

Nu vill Heliwest rucka på villkoren: företaget vill flyga även på veckoslut och en timme längre på eftermiddagen.

Förutom de tre flygningarna vill man göra balanseringskörning av rotorer på gården under samma tider eller när som helst ifall bullernivån ligger under 80 decibel på 50 meters avstånd.

Granne: ”En överraskning”

- Jag blev helt tagen på sängen av det här, säger Jussi-Pekka Björkroth.

Björkroth bor granne med fastigheten där Heliwest ska starta sin verksamhet.

Han berättar att flera grannar motsatte sig företagets etablering i Ölstens över huvud taget, men accepterade de rätt stränga villkoren som Borgå stad slog fast i september.

- Vi tänkte att vi låter det vara, man står ut med flygningar på vardagar när de flesta är på jobb.

invånare i Ölstens
Jussi-Pekka Björkroth (t.v.) gillar inte planen på helikopterservice i grannskapet. invånare i Ölstens Bild: Yle/Mikael Kokkola heliwest

Det nya förslaget som byggnads- och miljönämnden tar ställning till nästa vecka kom som en överraskning.

- Rakt ut sagt känns det illa. Jag reagerade på nyheten med en undran om det faktiskt är företagets sätt att agera genom att lirka sin vilja igenom med små steg. Jag funderar om de gör det med flit.

Heliwest: ”Ett missförstånd”

- Nej, det är inte vårt sätt att agera, svarar Jan-Erik Luther, utvecklingsdirektör vid Heliwest.

Enligt Luther handlar det om ett missförstånd.

Företaget har från första början sagt att det vill utföra helikopterflygningar i huvudsak under vardagar. Flygningar under helgen kan behövas i undantagsfall, till exempel vid stora elavbrott eller i stormar, då helikoptrarna måste rycka ut.

- Vi jobbar inte i allmänhet under veckosluten, intygar Luther.

Vill etablera sig i Borgå

Heliwest har inte fattat ett slutligt beslut om att hyra fastigheten på Byggarvägen 5. Lusten att flytta dit kan påverkas negativt av grannarnas motstånd eller ett förbud mot att flyga på veckosluten.

Enligt Luther är företaget trots allt väldigt intresserat av att etablera sig i Borgå.

Byggnads- och miljönämnden i Borgå tar upp Heliwests preciseringar om sin verksamhet på sitt möte den 18 oktober. Nämnden tar ställning till om preciseringarna leder till att verksamheten trots allt behöver ett miljölov.