Hoppa till huvudinnehåll

I USA dör ett barn varannan dag av vådaskott

Vapen i en vapenaffär i Atlanta, Georgia.
Vapen i en vapenaffär i Atlanta, Georgia. Vapen i en vapenaffär i Atlanta, Georgia. Bild: EPA/ERIK S. LESSER vapen (heraldik),USA,vapenhandel

Pojkar under fem år som hittar ett handeldvapen hemma eller i föräldrarnas bil är speciellt ofta inblandade i incidenter där de själva eller andra barn dör av ett oavsiktligt skott. Det visar en ny amerikansk studie.

I januari i år övernattade fyraårige Bryson hos sin mormor i Houston, Texas. Han lades för att sova bredvid sin morfar som redan somnat. Istället för att somna, hittade han mormoderns 22-kalibriga pistol av typen Derringer under hennes säng.

Den nyfikne fyraåringen avlossade av misstag ett skott som träffade honom själv strax ovanför högra ögat. Han dog omedelbart.

Brysons mamma Chrystal Mees talar inte längre med sin mor. Hon vill initiera en ny lag i Texas som skulle göra det lättare att åtala vuxna som låter barn få tillgång till vapen.

Officiella siffror är lägre

Brysons död är en av de incidenter som ingår i en genomgång som gjorts av nyhetsbyrån AP och USA Today. De har gått igenom alla rapporterade incidenter där minderåriga avlossat, skadats eller dödats av vådaskott från början av 2014 till slutet av juni 2015. - Över 1 000 incidenter totalt.

De dödssiffror som man fått fram genom den här genomgången är högre än de officiella siffrorna. Rapporten visar att 113 minderåriga dog av vådaskott i USA under 2014. Enligt den officiella statistiken var de bara 74.

Under de första sex månaderna i år var incidenterna ännu fler och AP räknar med en incident varannan dag - i medeltal.

Pojkar i sydstaterna speciellt utsatta

Studien visar att barn under fem är en speciell riskgrupp. Bland små barn förekommer treåringar speciellt ofta både bland offren och skyttarna. Oftast får de tag på vapnet antingen hemma eller i föräldrarnas bil.

Den andra stora riskgruppen är 15-17-åringar. Oftast inträffar incidenter med dödlig utgång då de visar upp vapen för sina vänner eller syskon.

Pojkar är klart oftare inblandade i de här incidenterna än flickor. Incidenterna är vanligast i de amerikanska sydstaterna.