Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsläkare tror inte salvan användes för att höja prestationsförmågan

Therese Johaug kysser sin skida
Therese Johaug kysser sin skida Bild: epa johaug

Att den norska skiddrottningen Therese Johaug skulle ha haft någon nytta av att ha använt en sårsalva som innehåller syntetiska steroider, ser den erkända idrottsläkaren och professorn i idrottsmedicin Olli J. Heinonen som osannolikt.

– Jag har svårt att tro att man på det är sättet nu skulle ha höjt prestationsförmågan, säger Heinonen till Yle Sporten.

Salvan används för svårläkta sår och innehåller antibiotika som tar kål på bakterier och clostebol, som är en syntetisk steroid som påskyndar läkningen.

Exakt hurdana halter av anabola steroider som syns i dopningstesterna kan Heinonen inte svara på, men konstaterar att testerna är kalibrerade så att också väldigt små mängder steroider syns i proven.

Om man applicerar en kräm som innehåller steroider på spruckna läppar, får man sannolikt i sig sådana halter att de ger positivt resultat.

Risken att åka fast är stor

På frågan om salvan skulle ha en prestationshöjande effekt om man använder den under en längre tid, svarar Heinonen att han har svårt att tro att toppidrottare skulle medvetet använda sig av så gamla metoder som anabola steroider för att höja prestationsförmågan.

– Man åker alltid fast. Dessutom syns de i testerna en väldigt lång tid jämfört med andra prestationshöjande dopningsklassade mediciner som försvinner snabbare ur kroppen.

Enligt uppgifter i norska medier skulle Johaug ha använt sårsalvan som innehåller clostebol mellan den 4 och 15 september och avgett ett positivt testresultat den 16.9.

Döljer man något?

I medierna har det också spekulerats i om man med salvan nu i stället försöker dölja användningen av något annat preparat, men den teorin tror Heinonen inte heller på.

– Om man försökte dölja något annat, skulle det andra preparatet synas i testerna, säger Heinonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport