Hoppa till huvudinnehåll

Mannerheim har tvingats på reträtt från S:t Petersburg

Mannerheims minnesplatta i S:t Petersburg nedklottad med röd färg.
Kort efter att minnesplattan sattes upp i somras blev den utsatt för vandalism. Mannerheims minnesplatta i S:t Petersburg nedklottad med röd färg. Bild: Yle Carl Gustaf Mannerheim,St Petersburg,minnesmärken

Ryska myndigheter har avlägsnat en omstridd minnestavla till marskalk Mannerheims ära i S:t Petersburg. Reliefplattan har i all tysthet flyttats till ett museum.

Sent på torsdagskvällen anlände polisen och ett arbetslag till Chevaliergardets kaserner i centrala S:t Petersburg, där en minnestavla till marskalk Mannerheims ära sattes upp för bara fyra månader sedan.

Arbetet med att plocka ned minnestavlan tog bara tio minuter.

Reliefplattan placerades i en paketbil och kördes iväg till ett historiskt museum i Pusjkin, strax söder om S:t Petersburg.

Stalinister med yxor

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) är en omstridd person i Ryssland och minnestavlan har vandaliserats flera gånger. Bara för en vecka sen attackerade en grupp stalinister plattan med en yxa.

Det statliga museet i Pusjkin berättar om första världskriget och minnestavlan ska inte restaureras.

– Istället ska den få symbolisera den historiska debatten i vårt moderna ryska samhälle, konstaterar museet på sina hemsidor.

Museet hör till Rysslands krigshistoriska samfund som leds av landets kulturminister.

Åsikterna delade

Reliefplattan invigdes på sommaren av kulturminister Vladimir Medinskij och Kremls dåvarande kabinettschef Sergej Ivanov.

– Mannerheims minnesplatta är ett försök att överbrygga den klyfta i vårt ryska samhälle som revolutionen 1917 skapade, sa kulturministern.

Skandalen kring reliefplattan visade istället att dagens ryska samhälle inte är redo att föra en öppen diskussion om revolutionen, inbördeskriget och första världskriget.

Minnestavlan gestaltar Mannerheim som rysk generallöjtnant där texten berättar att marsken tjänstgjorde i den ryska armén åren 1887 till 1918.

Läs också