Hoppa till huvudinnehåll

Merkel ber afrikanerna: Stanna hemma, så ska vi hjälpa er

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte en skola i Nigers huvudstad Niamey den 10 oktober 2016.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte en skola i Nigers huvudstad Niamey den 10 oktober 2016. Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte en skola i Nigers huvudstad Niamey den 10 oktober 2016. Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER Angela Merkel,Niger,Niamey,Tysklands förbundskansler

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde i början av veckan en snabbturné i tre afrikanska länder, med huvudsyfte att hejda strömmen av migranter från Afrika till Europa. Hon både skrämde med resans strapatser och gav frikostiga löften om bistånd.

Under resan, som inleddes på söndag och avslutades på tisdag, besökte Merkel Mali, Niger och Etiopien.

Tyskland är den främsta destinationen för de afrikanska flykting- och migrantströmmarna till Europa. Nästa år siktar Tyskland på att bli G20-gruppens ordförande, och för den skull har Merkel beslutat att på allvar försöka åtgärda orsakerna bakom migrantflödet.

- Vi måste visa ett större engagemang för Afrikas angelägenheter. Det är i Tysklands intresse att också Afrika mår bra, sa Merkel inför sin avfärd.

Enbart från Eritrea har över 13 000 migranter kommit till Tyskland sedan årsskiftet. Från Nigeria har över 10 000 personer anlänt.

Niger får 27 miljoner

Under resan varnade förbundskanslern flera gånger sina afrikanska åhörare för den farofyllda resan genom öknar och över hav till en oviss framtid i Europa.

Afrika har inte råd att mista sina skarpaste hjärnor som behövs i uppbyggnadsarbetet.

- Framför allt är det ungdomar som ger sig iväg mot Europa med helt felaktiga föreställningar. De riskerar att göra en livsfarlig resa utan att veta vad som väntar dem. Det vet inte ens om de har möjlighet att stanna, sa Merkel på onsdagen i Addis Abeba.

Merkel underströk att politisk stabilitet i migranternas hemländer är det bästa sättet att vända utvecklingen. Hon återknöt därmed till temat för fjolårets toppmöte mellan EU och Afrika, som hölls på Malta. Hon talade om främjandet av demokratisk utveckling, kampen mot terrorismen och investeringar för att skapa välstånd.

- Afrika har inte råd att mista sina skarpaste hjärnor som behövs i uppbyggnadsarbetet, sa Merkel under besöket i Mali.

Hon tillade att Tyskland som G20-ordförande nästa år kommer att ordna en konferens om investeringar i Afrika. Tyngdpunkten ska ligga i utbyggnaden av trafik- och energinätverken samt i satsningar på yrkesutbildning.

I Niger, ett av världens fattigaste länder och därtill det land som omkring 90 procent av migranterna passerar genom, utlovade Merkel generös ekonomisk hjälp, 27 miljoner euro. 10 miljoner ska gå till militär hjälp och 17 miljoner till att uppmuntra människosmugglare att hitta nya näringar.

Med sikte på valet

Merkels uttalade mål är att EU och en rad afrikanska stater ska sluta avtal av samma typ som EU och Turkiet har ingått. EU skulle alltså ge länderna pengar och andra förmåner, mot att dessa i gengäld stoppar migrantströmmen. De skulle också förbinda sig att ordna med mottagande av de migranter och flyktingar som skickas tillbaka.

En sådan utveckling oroar människorättsaktivister. De fruktar att avtal ingås med länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna.

Inte heller EU-kommissionen är förtjust i Merkels planer. Tidskriften Der Spiegel skriver att utvidgningskommissionär Johannes Hahn redan framfört sina invändningar till kanslersämbetet.

Efter sin hemkomst har Merkel fortsatt att dryfta migrationsfrågor med afrikanska statschefer. I onsdags var Tchads president Idriss Déby på besök i Berlin, och på fredag träffade Merkel Nigerias president Muhammadu Buhari.

Helt klart är att Tysklands starka dam insett att hennes framgång i förbundsdagsvalet 2017 hänger på hur väl hon lyckas hantera flykting- och migrantfrågorna.

Läs också