Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Johaug undviker frivillig avstängning – ”att acceptera det vore att acceptera skuld”

Therese Johaug med skidor i vänster hand och stavar i höger hand.
Johaug vidhåller fortfarande att hon inte kan klandras för det positiva testet. Therese Johaug med skidor i vänster hand och stavar i höger hand. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Therese Johaug,Längdåkning

Therese Johaug har möjligheten att börja korta av ett eventuellt straff redan nu, men väljer att inte göra det. Johaugs ställning är att hon inte kan klandras för någonting, säger skidstjärnans advokat Christian B. Hjort.

Om Johaug hade valt att acceptera en frivillig avstängning hade hon börjat korta av straffet redan nu. Men den norska skidstjärnan väljer att inte göra det, trots att mycket pekar på ett kännbart straff.

Enligt antidopningsdatabasen har ingen som testat positivt för clostebol klarat sig undan en avstängning.

Johaug testade positivt för anabola steroider i september.

– Johaugs ställning är att hon inte kan klandras för någonting. Att acceptera en avstängning vore att acceptera skuld i fallet, så det är inte aktuellt med en avstängning, säger advokat Hjort till NRK.

Kan ändra ståndpunkt senare

Hjort förklarar ändå att Johaug kan komma att ändra sig i ett senare skede, beroende på hur fallet utvecklar sig. Johaug vill ta sig tillbaka så fort som möjligt.

Behandlingen av fallet kan dra ut på tiden. Skidåkningens världscup börjar i Ruka den 27 november.

Det norska förbundet har hittills stått bakom Johaug och inte delat ut en tillfällig avstängning till sin stjärna. I skrivande stund är alltså Johaug inte avstängd.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport