Hoppa till huvudinnehåll

Nu räcker det - namn på antirasistisk demonstration stals av motståndarsidan

Revalsplanen i Östra centrum.
Revalsplanen i Östra Centrum. Revalsplanen i Östra centrum. Bild: YLE / Janne Wass försäkjare

Namnet på en antirasistisk demonstration kommer att användas som namn på en högerextrem demonstration. Dessutom vill de samlas på Revalsplanen i Östra centrum.

I slutet av september 2016 samlades tusentals människor runt om landet under devisen "Nu räcker det" (Peli poikki!) för att protestera mot rasism och facism.

Prick en månad senare ska en demonstration med exakt samma namn ordnas. Men den här "Peli poikki!"-demonstrationen protesterar mot "tolerantsian" och vad organisatörerna kallar en finlandskritisk kultur.

Arrangörerna bakom den ursprungliga "Nu räcker det"-demonstrationen vill inte kommentera att namnet stulits av motparten.

Får inte samlas på Revalsplanen

Den högerextrema "Peli poikki!"-demonstrationen har skjutits upp med en vecka eftersom polisen inte tillåter gruppen att samlas på Revalsplanen i Östra centrum.

Enligt överkommissarie Jere Roimu på Helsingforspolisen är Revalsplanen svår att övervaka och demonstrationer stör torgförsäljningen.

- Det går inte att garantera att tillställningar kan gå av stapeln utan problem på Revalsplanen, och därmed kan vi inte heller garantera den allmänna säkerheten där. Det är en svår plats för den typens demonstrationer som kan locka till sig motdemonstranter. Dessutom har Revalsplanen torgförsäljning och vi måste beakta företagarnas intressen, deras försäljning får inte hindras, säger överkommissarie Jere Roimu.

Polisen uppger att de förhandlar med organisatörerna under fredagen, och försöker komma överens om en annan plats för demonstrationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.