Hoppa till huvudinnehåll

Stiftsfullmäktige i Helsingfors slår fast - också samkönade par ska få gifta sig i kyrkan

Par av samma kön på en bröllopstårta.
Par med två män eller två kvinnor ska ha samma rätt att gifta sig i kyrkan som man och kvinna, anser stiftsfullmäkige. Par av samma kön på en bröllopstårta. Bild: Marius Talmo / SV / Wikimedia Commons homosexuella,samkönade äktenskap

I framtiden borde kyrkan viga alla par som vill gifta sig i kyrkan. Människor ska inte försättas i en ojämlik ställning, anser stiftsfullmäktige i Helsingfors.

Ett ställningstagande om den samkönade äktenskapslagen godkändes på torsdag. Där står det att alla par som vill ha en kryklig vigsel ska få en sådan.

Jag glädjer mig över den diskussion som fördes i Helsingfors stiftsfullmäktige som ledde till att ställningstagande godkändes.― Johanna Korhonen, ordförande för Helsingfors stiftsfullmäktige

Äktenskapet är en del av församlingsmedlemmarnas privatliv och det är viktigt att församlingen är med i livets viktiga skeden, anser stiftsfullmäktige.

Stiftfullmäktige anser att man inte ska låta dem som ser samkönade vigslar som problematiska avgöra frågan.

- Jag glädjer mig över den diskussion som fördes och som ledde till att ställningstagande godkändes, säger Johanna Korhonen, ordförande för Helsingfors stiftsfullmäktige i ett pressmeddelande.

Ställningstagandet godkändes med rösterna 13 – 6.

Kyrkomöte har det sista ordet

Kyrkolagen förbjuder inte vigsel av samkönade par. Tidigare i höst bestämde biskopsmötet att kyrklig vigsel endast gäller man och kvinna.

Varken biskopsmöte eller stiftsfullmäktige har det sista ordet i frågan. Det är slutligen kyrkomötet som bestämmer hur kyrkan tolkar den nya äktenskapslagen som träder i kraft nästa år.

Helsingfors, Vanda och Östra nylands församlingar ingår i Helsingfors stiftsfullmäktige.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.