Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall: Inget snack om saken – två års avstängning

Therese Johaug ligger på snön med Norges flagga.
Strandvall säger att Johaug är läskunnig – hon borde ha varit noggrannare. Therese Johaug ligger på snön med Norges flagga. Bild: All Over Press Therese Johaug,skidåkning

Det är fel att det norska skidförbundet skyddar Therese Johaug, säger IF Minkens Matias Strandvall till Yle Sporten. Han tror att norrmännen luras – men inte med dopning.

Strandvall befann sig på ett träningsläger i Spanien då han nåddes av beskedet om Johaugs positiva dopningsprov. Han kunde inte tro att det var sant. Senare läste han sig in på vad det hela egentligen handlade om.

– Först tänkte jag: synd för skidsporten. Å andra sidan har tankarna i dag mest kretsat kring att det är bra för sporten och att testsystemen fungerar. Man måste faktiskt vara noga med vad man sätter i sig och smörjer in sig med, säger Strandvall till Yle Sporten.

Hur noggrann är du själv då du börjar använda nya produkter?

– Jag läser innehållsförteckningen med egna ögon och kollar förstås också med landslagsläkaren. Hon är läskunnig, förstås, så vi har klarat oss bra hittills, säger Strandvall med ett skratt.

– Men om man måste ta ett nytt läkemedel jag inte känner till kollar jag också själv upp det, oberoende om jag blivit rekommenderad medlet eller inte.

Matias Strandvall i Lahtisterrängen 2016.
Matias Strandvall hör till de finländska landslagsåkarna som siktar på VM i Lahtis. Matias Strandvall i Lahtisterrängen 2016. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Matias Strandvall,skid-vm,längdskidåkare

Oroar sig över hemma-VM

Strandvall tror inte att de norska dopningsfallen kommer att leda till en förtroendekris inom längdåkningen.

– Det är nog mest Norge som drabbas. Det förekommer alltid dopning i någon form, det kommer inte att förstöra sporten. Jag har nog trott att favoriterna är rena, de som håller hög nivå år efter år och inte kommer från ingenstans.

Den norska tidningen VG beskrev stämningen inom den norska skidåkningen på Instagram på fredag.

Öppna Instagram-inlägget

Strandvall oroar sig mer över publikengagemanget i skid-vm i Lahtis i februari.

– Jag hade hoppats på skidfest. I värsta fall uteblir en hel del norsk publik.

Sist och slutligen är det idrottaren själv som bär ansvaret. Både Sundby och Johaug är läskunniga.― Matias Strandvall

Fel att förbundet skyddar

Precis som i fallet Martin Johnsrud Sundby har det norska förbundet valt att skydda stjärnan Johaug. På presskonferensen tog läkaren på sig det hela ansvaret och Johaug menade att hon inte bär någon skuld i fallet.

På fredag klarnade det att Johaug undviker en frivillig avstängning. Just nu är hon fri att tävla, eftersom förbundet inte har stängt av henne.

– Det tycker jag är fel. Sist och slutligen är det idrottaren själv som bär ansvaret. Både Sundby och Johaug är läskunniga. Men förstås ska man lita på sina läkare, speciellt på landslagsläkare som borde vara insatta.

Johaug grät och vissa tycker synd om henne, men hon har ändå testat positivt …

– Hon har testat positivt och jag tycker att det inte är något snack om saken: två års avstängning. Som idrottare är man rädd för allt man äter, speciellt utomlands. Man måste vara noggrann. Jag skrattade mest åt Aino-Kaisa Saarinens bild. Det står dopning på förpackningen. Jag menar, vad tänker läkaren med då?

Tror att Norge luras – med träningsmängder

Själv säger sig Strandvall vara fundersam efter de senaste nyheterna. Han tror ändå att det är mer sannolikt att norrmännen lurar omvärlden då det kommer till träningsmängder än med dopning.

– Jag har själv försökt träna de otroliga mängderna som norrmännen säger sig träna och märkt att jag inte riktigt tål det. Det trots att jag tränat helhjärtat på elitnivå i 15 år. Jag har alltid trott att de lurar omvärlden bara för att andra nationer ska försöka träna ihjäl sig. Det har jag trott på mer än förbjudna preparat.

Läs också