Hoppa till huvudinnehåll

Thailand sörjer sin kung - tiotusentals thailändare följde kortegen

Den thailändska kungen Bhumibol Adulyadej avled i går, han blev 88 år gammal. På fredagen fördes kungen i kortege från sjukhuset till palatsbyggnaden i Bangkok.

Kung Bhumibol var världens längst regerande kung - han hade suttit på tronen i 70 år.

Han sågs länge som en stabiliserande faktor i Thailand - ett land som varit inklämt mellan krigs- och oroshärdar.

- Han var hela landets hjärta, säger en thailändare till Reuters.

- Allting rämnar, det finns ingenting att hålla fast vid längre.

De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung. Bhumibol är nationens fader och har varit en symbol för politisk stabilitet under de 19 militärkupper och flera folkresningar som landet har upplevt under hans styre.

Sorgeperioder och svart klädsel

Det thailändska styret utlyste en sorgedag på fredagen, men den thailändska börsen och andra finansiella institutioner öppnade som vanligt.

Den officiella sorgeperioden kommer att vara ett år. Flaggorna vajar på halvstång 30 dagar och de styrande har bett folket att bära svart och undvika ”festliga händelser” under de här dagarna.

Thailändare sörjer kung Bhumipols död
Thailändare sörjer kung Bhumipols död Thailand,bhumipol adulyadej

Sorgeperioden märks redan i Thailand, inte minst i många medier som är helt svartvita – inga färgbilder eller text i färg visas.

Begravningsprocessen kan ta år

I dag kommer kungen att föras i procession från sjukhuset till palatsbyggnaden. En kunglig begravning tar månader att förbereda, och inget officiellt begravningsdatum har kommit från myndighetshåll.

Ju äldre och ju mera ansedd den döde är, desto längre tid tar det. Av tidigare begravningar av högt uppsatta thailändare att döma, kan förberedelserna dra ut på tiden - möjligen i många månader.

Kung Bhumibols kusin, prinsessan Bejarata avled i juli 2011 och det dröjde till april året därpå innan hon slutligen kremerades.

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus
Kronprins Maha Vajiralongkorn tar över kronan Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Maha Vajiralongkorn

Kronprinsen kommer att utföra den traditionella buddistiska tvagningen av den döde kungens kropp.

Kronprins Vajiralongkorn har meddelat att han vill skjuta på tronskiftesceremonin till senare för att i stället kunna sörja med folket.

Utländska ambassader råder turister i Thailand att respektera thailändarnas sorg och att vara försiktiga med uttalanden som kan uppfattas som stötande mot kungamakten.

Läs också