Hoppa till huvudinnehåll

Värdefull är hans populäraste låt

Svenska gospelartisten Ingemar Olsson sjunger
Svenska gospelartisten Ingemar Olsson sjunger Bild: ingemarolsson.se Ingemar Olsson,tongåvan,musik

Ingemar Olsson har varit verksam som musiker sedan 1969. Han är välkänd inom gospelkretsar men de som inte lyssnar till gospelmusik känner honom inte så väl. Hans mest kända sång Du vet väl om att du är värdefull sjungs på många dop och finns numera i den svenska psalmboken.

Alldeles i början av 70-talet upptäcktes Ingemar av ett skivbolag, och han gjorde sina första skivor och väckte då sensation: Han var en popartist som via sina egna texter sjöng om Gud och politiken, livet och kärleken i högst personlig blandning.

Han blev en alternativ förebild för en ung generation: Jeans, träskor och långt hår, pilotglasögon på näsan, gitarren på ryggen och Bibeln i bakfickan.

Musiken var melodiös pop-rock, men fick stänk av både Latinamerika och svart gospel.

Tv-program fick sången att födas

Ingemar Olsson blev i slutet av 70-talet ombedd att delta i tv-programmet Sång på gång. I det kontrakt som han skrev på lovade han att åstadkomma en ny sång inom fyra månader och den skulle framföras i tv-programmet.

- Att komma på musiken var inget problem men vad ville jag säga, minns Ingemar att han funderade på då. Vad ville jag säga till så många okända människor?

Programmet hade ungefär 1,5 miljoner tittare så han ville verkligen satsa på att sången skulle bli bra.

- Ofta tror man ju att den som syns på tv är mer värdefull än den som sitter och tittar. Men jag vet ju att folk i tv inte är märkvärdigare människor och jag vill tala om för tittaren att du vet väl om att du är värdefull.

Så föddes sången för snart 40 år sedan och sången har blivit oerhört populär. Ingemar berättar att en präst sagt att Värdefull och Tryggare kan ingen vara är de populäraste sångerna vid dop.

Också på bröllop sjungs sången, och den finns numera som psalm 791 i psalmboken i Sverige. På Ingemars konserter är den ofta encorenumret.

ingemar olsson med sin gitarr
Ingemar Olsson ingemar olsson med sin gitarr Bild: ingemarolsson.se Ingemar Olsson,tongåvan

Turnerar och gör skiva som bäst

Ingemar spelade in sin första skiva 1969 och sedan dess har det blivit ett tjugotal plattor. Han fyller 70 nästa år och turnerar för fullt.

För tillfället har han ett album som borde komma ut inom de närmaste veckorna. På skivan finns sånger som han skrivit redan på 70-talet.

Läs också