Hoppa till huvudinnehåll

Filminspelningen av Okänd soldat på slutrakan

Den nya versionen av Väinö Linnas roman Okänd soldat filmas som bäst på Sveaborg. En av den kommande filmens största scener filmades på lördagen. Cirka 250 personer var med när scenen om paraden i Äänislinna spealdes in. Och det var ståtliga Sveaborg som fick spela Petroskoj (Petrozavodsk).

Filmen som regisseras av Aku Louhimies har premiär om ett år. För Louhimies är det viktigt att den färdiga filmen är trogen Väinö Linnas ursprungliga texter. Förutom romanen baserar sig filmen på originalversionen av Okänd soldat, Sotaromaani.

En ny film för de unga

Louhimies vill föra Väinö Linnas berättelse vidare till de unga generationerna, som kanske inte läst romanen eller sett de tidigare filmerna.

- Min son, som läste boken i skolan, frågade mig: Pappa, vi läste den här boken och den var jättebra, varför har man inte gjort film på den? Då visste jag att vi kan göra en version till, förklarar regissören Aku Louhimies.

Okänd soldat har en budget på drygt 7 miljoner euro och blir tidernas dyraste finskspråkiga film.

Filminspelning av Okänd soldat på Sveaborg.
En filminspelning innebär mycket väntande. Filminspelning av Okänd soldat på Sveaborg. Bild: Yle / Karita Lehikoinen-Stedt Okänd soldat (2017 film),aku louhimies, regissör,Sveaborg

Läs också