Hoppa till huvudinnehåll

Hävdar sin oskuld: Paragraf kan fria Therese Johaug

Therese Johaug på presskonferens
Therese Johaug hävdade att hon inte visste om innehållet i salvan. Therese Johaug på presskonferens Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press johaug,skidåkning,Therese Johaug

Therese Johaug har hela tiden hävdat att hon inte visste att läppsalvan som hon fick innehöll den förbjudna substansen clostebol. Enligt Gunnar Stavrum som är chefredaktör på tidningen Nettavisen kan det bli hennes räddning.

Therese Johaug var helt förkrossad då hon i torsdags på en presskonferens berättade att hon testat positivt för dopning. Hon hade använt läppsalvan Trofodermin som innehåller den anabola steroiden clostebol.

Ännu har hon inte fått någon avstängning men uppgifter har gjort gällande att det kan komma att handla om allt från en tillrättavisning till avstängning i fyra år.

Johaug sa på presskonferensen att hon litat på skidlandslagets läkare som gav henne salvan och att hon är oskyldig. Något som hon också ska försöka bevisa.

Och just det här kan bli hennes räddning skriver Gunnar Stavrum som är chefredaktör på tidningen Nettavisen.

Stavrum lyfter på sin blogg fram en paragraf 12-9 i Norges idrottsförbund samt olympiska och paralympiska kommitténs lag där det står att en idrottare inte ska stängas av om det går att bevisa att man är oskyldig.

§ 12-9

”Där utövare eller person kan bevisa att regelbrott har orsakats utan egen skuld, ska denne inte stängas av. Regelbrottet räknas heller inte som förstagångsföreteelse och det kan ha betydelse vid senare tillfälle”

Det som kan bli avgörande då Johaugs fall ska behandlas är just hur mycket hon visste om innehållet i salvan och hur aktsam hon var. Stavrum skriver bland annat att om man söker efter Trofodermin på Google så får man snabbt fram information om att salvan innehåller en förbjuden substans.

Läs också