Hoppa till huvudinnehåll

"Hjältarna från Leipzig" måste gömma sig

Det höghus i Leipzig där de tre syrierna övermannade sin terrormisstänkte landsman
Det höghus i Leipzig där de tre syrierna övermannade sin terrormisstänkte landsman Det höghus i Leipzig där de tre syrierna övermannade sin terrormisstänkte landsman Bild: EPA/HENDRIK SCHMIDT Leipzig,terrorism

De tre syriska flyktingarna som övermannade en terrormisstänkt landsman i Leipzig förra helgen och överlämnade honom till polisen, har gått under jorden av rädsla för islamisters hämnd. Der Spiegel har träffat dem, granskat skeendet och myndigheternas misstag.

Den syriska flyktingen Jaber al-Bakr misstänks ha planerat bombattentat mot en flygplats i Berlin. Tyska myndigheter hade honom under uppsikt efter tips från amerikanska underrättelsekällor.

Polisen skulle egentligen gripa honom i ett bostadshus i Chemniz fredagen den 7 oktober, men han lyckades fly. Följande dag dök han upp i Leipzig.

Al-Bakr hade tydligen, via gemensamma bekanta, fått telefonnumret till en av de tre syrier som senare överlämnade honom till polisen.

Syrierna bjöd al-Bakr på mat och husrum tills de på söndagen upptäckte att han var en efterlyst terrormisstänkt. Då övermannade de honom och kontaktade polisen.

Det fängelse i Leipzig där al-Bakr begick självmord
Det fängelse i Leipzig där al-Bakr begick självmord Det fängelse i Leipzig där al-Bakr begick självmord Bild: EPA/SEBASTIAN WILLNOW Leipzig,fängelser,terrorism,självmord

I onsdags hängde sig al-Bakr i sin cell i fängelset i Leipzig, efter att en psykolog bedömt att det inte förelåg någon omedelbar självmordsrisk.

"Jag är bara trött"

De tre syrier som fångade al-Bakr utnämndes av medierna till "Hjältarna från Leipzig". Förbundskansler Angela Merkel har tackat dem och politiker har föreslagit utmärkelser för dem.

Der Spiegel träffar dem och frågar om de känner sig stolta eller lättade.

- Nej, jag är bara trött. Verkligt trött, säger en av dem som kallar sig Mohamed. Han har knappt fått någon sömn på flera dagar.

De tre har hela tiden sagt att de bara gjorde sin plikt gentemot Tyskland. Två av dem har sina fruar och barn kvar i Syrien och det enda önskemål de egentligen har är att få sina familjer till Tyskland.

De har sett sig tvungna att gå under jorden i rädsla för islamisters hämnd och befinner sig i "en stor tysk stad" hos vänner. Tyska myndigheter har lovat att deras skydd "är högt prioriterat" och det utreds om de ska få vittnesskydd.

Om al-Bakr ännu var vid liv....

Der Spiegels artikel, som också finns på engelska, är en noggrann genomgång av hela skeendet. Myndigheternas agerande ifrågasätts speciellt vad gäller al-Bakrs flykt från Chemniz och det faktum att han lyckades begå självmord i sin cell i Leipzig.

Bilder på Jaber al-Bakr, publicerade av tysk polis 8.10.2016
Bilder på Jaber al-Bakr, publicerade av tysk polis 8.10.2016 Bilder på Jaber al-Bakr, publicerade av tysk polis 8.10.2016 Bild: EPA/CHRISTIAN ZANDER/POLICE SAXONY jaber al-bakr,Tyskland,terrorister,Leipzig

Om han var vid liv kunde myndigheterna kanske få veta mera om hur han kom till Tyskland, hur han radikaliserades, på vems order han eventuellt agerade, vem som finansierade honom och var han fått tag på de sprängmedel som han bar på.

Der Spiegel har talat med al-Bakrs bror som finns kvar med syskon och föräldrar i Syrien. Enligt brodern radikaliserades al-Bakr i Tyskland. Brodern säger att han "hjärntvättades" av en imam i Berlin.

Familjen i Syrien ska ha brutit kontakterna till al-Bakr efter att han lämnade Tyskland och reste till Islamiska statens "huvudstad" Raqqa i Syrien i september 2015.