Hoppa till huvudinnehåll

Ivan den förskräcklige fick sin första staty

En staty som föreställer Ivan den förskräcklige i staden Oriel i Ryssland. I bakgrunden en kyrka med förgyllda kupoler
Ryttarstatyn över Ivan den förskräcklige i Orel. En staty som föreställer Ivan den förskräcklige i staden Oriel i Ryssland. I bakgrunden en kyrka med förgyllda kupoler Bild: Alexander Ryumin/All Over Press Ivan den förskräcklige I,Ivan IV

Nästan 500 år efter sin födelse har Ivan den förskräcklige, Rysslands första tsar, fått en staty i sitt hemland. En ryttarstod över Ivan avtäcktes på fredagen i staden Orel, trots protester från både lokalbefolkning och historiker.

Ivan IV, storfurste av Moskva, blev den förste ryske härskare som antog titeln tsar. Han var född 1530 och styrde Ryssland mellan 1547 och 1584.

Binamnet den förskräcklige, groznyj på ryska, fick han för sin brutalitet. Han grundade en livvakt och spionorganisation, opritjnina, som dödade tusentals av hans undersåtar. Själv slog Ivan i ett raserianfall ihjäl sin egen son.

Men det var också under Ivans välde som det muslimska Kazankhanatet krossades och den ryska erövringen av Sibirien inleddes. Även den praktfulla Vasilijkatedralen vid Röda torget i Moskva uppfördes under hans översyn.

Orels guvernör Vadim Potomskij sa vid avtäckningen av statyn att Ivan var en hjälte, som beskyddade Ryssland och den ortodoxa tron mot fiender. Potomskij jämförde Ivan med Rysslands nuvarande president Vladimir Putin - i positiv bemärkelse.

- Vi har en stor och kraftfull president som tvingat hela världen att respektera Ryssland. Precis som Ivan den förskräcklige gjorde på sin tid, yttrade guvernören.

Ryska kulturministeriet har stött statyprojektet i Orel. Minister Vladimir Medinskij menar att Ivans grymhet är en myt, och att västliga resenärer har svärtat ner hans namn i sina berättelser.

Hårda härskare tas till heders

Orel ligger cirka 335 kilometer söder om Moskva. Orten grundades år 1566 av Ivan som ett fäste vid Rysslands dåvarande sydgräns, och blev stad i början av 1700-talet.

Men alla stadsbor uppskattar inte grundarens eftermäle, och under de senaste månaderna har det ordnats möten och samlats in namn mot statyplanerna.

Det gjordes till och med ett försök att stoppa statyprojektet i domstol. Men det enda motståndarna uppnådde var en förflyttning av monumentets plats från stadens centrala torg till en park vid floden Okas strand.

Kritikerna kopplar samman statyn med nytolkningen av historien i dagens Ryssland. Kreml tonar ned våld och förtryck som forna härskare utövat, och förklarar det med nödvändigheten att skapa ett starkt och enigt land.

Sociolog Karina Pipija från det oberoende forskningsinstitutet Levada talar om "minneskrig". Inte bara Ivan den förskräcklige utan även Stalin har börjat genomgå en rehabilitering.

- Man lägger vikt vid de bra saker de gjorde, men strävar att släta över deras grymheter, säger Pipija till AFP.

- Det pågår ett sökande efter nationalsymboler. Kanske det nu är Ivans tur att föras fram som kandidat?

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä

  Dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit

  En central aktör i finländskt teaterliv.

  Författaren och dramaturgen Outi Nyytäjä har avlidit. Nyytäjä dog i tisdags i Helsingfors efter en längre tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.

 • Maria Nylund med studentmössa.

  Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

  Brahe Djäknar firar 80 år.

  Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!