Hoppa till huvudinnehåll

Ivan den förskräcklige fick sin första staty

En staty som föreställer Ivan den förskräcklige i staden Oriel i Ryssland. I bakgrunden en kyrka med förgyllda kupoler
Ryttarstatyn över Ivan den förskräcklige i Orel. En staty som föreställer Ivan den förskräcklige i staden Oriel i Ryssland. I bakgrunden en kyrka med förgyllda kupoler Bild: Alexander Ryumin/All Over Press Ivan den förskräcklige I,Ivan IV

Nästan 500 år efter sin födelse har Ivan den förskräcklige, Rysslands första tsar, fått en staty i sitt hemland. En ryttarstod över Ivan avtäcktes på fredagen i staden Orel, trots protester från både lokalbefolkning och historiker.

Ivan IV, storfurste av Moskva, blev den förste ryske härskare som antog titeln tsar. Han var född 1530 och styrde Ryssland mellan 1547 och 1584.

Binamnet den förskräcklige, groznyj på ryska, fick han för sin brutalitet. Han grundade en livvakt och spionorganisation, opritjnina, som dödade tusentals av hans undersåtar. Själv slog Ivan i ett raserianfall ihjäl sin egen son.

Men det var också under Ivans välde som det muslimska Kazankhanatet krossades och den ryska erövringen av Sibirien inleddes. Även den praktfulla Vasilijkatedralen vid Röda torget i Moskva uppfördes under hans översyn.

Orels guvernör Vadim Potomskij sa vid avtäckningen av statyn att Ivan var en hjälte, som beskyddade Ryssland och den ortodoxa tron mot fiender. Potomskij jämförde Ivan med Rysslands nuvarande president Vladimir Putin - i positiv bemärkelse.

- Vi har en stor och kraftfull president som tvingat hela världen att respektera Ryssland. Precis som Ivan den förskräcklige gjorde på sin tid, yttrade guvernören.

Ryska kulturministeriet har stött statyprojektet i Orel. Minister Vladimir Medinskij menar att Ivans grymhet är en myt, och att västliga resenärer har svärtat ner hans namn i sina berättelser.

Hårda härskare tas till heders

Orel ligger cirka 335 kilometer söder om Moskva. Orten grundades år 1566 av Ivan som ett fäste vid Rysslands dåvarande sydgräns, och blev stad i början av 1700-talet.

Men alla stadsbor uppskattar inte grundarens eftermäle, och under de senaste månaderna har det ordnats möten och samlats in namn mot statyplanerna.

Det gjordes till och med ett försök att stoppa statyprojektet i domstol. Men det enda motståndarna uppnådde var en förflyttning av monumentets plats från stadens centrala torg till en park vid floden Okas strand.

Kritikerna kopplar samman statyn med nytolkningen av historien i dagens Ryssland. Kreml tonar ned våld och förtryck som forna härskare utövat, och förklarar det med nödvändigheten att skapa ett starkt och enigt land.

Sociolog Karina Pipija från det oberoende forskningsinstitutet Levada talar om "minneskrig". Inte bara Ivan den förskräcklige utan även Stalin har börjat genomgå en rehabilitering.

- Man lägger vikt vid de bra saker de gjorde, men strävar att släta över deras grymheter, säger Pipija till AFP.

- Det pågår ett sökande efter nationalsymboler. Kanske det nu är Ivans tur att föras fram som kandidat?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.