Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstadspaddlare ger sig ut i höstmörkret

Botnia canoes klubbhus i Jakobstad
Botnia Canoes klubbhus i Jakobstad Botnia canoes klubbhus i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,botnia canoe,kanoter

Medlemmarna i kanotföreningen Botnia Canoe i Jakobstad räds inte kallt vatten och höstmörker. Ett tiotal paddlare gav sig på lördagen ut på den traditionella Månskenspaddlingen, den här gången sker starten från Andra sjön i Nykarleby.

Kanotsporten har stadigt stigit i popularitet och allt fler kvinnor skaffar sig också en kajak för att komma ut på vattnet och komma nära naturen. Botnia Canoe i Jakobstad är en av de klubbar i Österbotten som försöker ta tillvara det här intresset.

Månskenspaddling ger fin naturupplevelse

Botnia Canoe har ordnat under flera år ordnat en höstpaddling nattetid, helst i månsken men det är förstås svårt att garantera. Hittills har det lyckats bra men i år ser väderrapporten mindre lovande ut. På lördagen packade medlemmar kajaker på släpkärran för vidare transport till Andra sjön i Nykarleby därifrån starten sker. Övernattning sker antingen inomhus i en av medlemmarnas sommarstuga eller i tält enligt egen smak.

Vad behöver man ha med sig när man ger sig ut i höstmörkret när vattnet är kallt?

- Sunt förnuft till att börja med, säger Carl-Gustav "Cagu" Eriksson liksom varma kläder och ännu varmare kläder att byta om till ifall man råkar bli våt.

- Vi blir kanske ett tiotal paddlare, man skall inte ge sig ut ensam på hösten.

- En del har torrdräkter för säkerhets skull, säger Sixten Lund.

Carl-Gustav "Cagu" Eriksson och Sixten Lund på väg ut på höstpaddling i skärgården
Carl-Gustav "Cagu" Eriksson och Sixten Lund är inbitna paddlareu Carl-Gustav "Cagu" Eriksson och Sixten Lund på väg ut på höstpaddling i skärgården Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,sixten lund

Skärgården är fin också på hösten

Upplevelsen av skärgården blir en helt annan på hösten, sikten är bättre när löven fallit av träden och det är ingen trängsel.

- Det är roligt att komma ut i skärgården när det är lugnt, nästan alla båtar är borta liksom sommargästerna. Det är lugnt och stillsamt, säger Sixten Lund.

- Det är svaga vindar idag på lördagen så vi får hoppas på en fin utfärd.

- Vi får hoppas att det inte är alltför många älgjägare i farten, vi har reflexvästar och pannlampor och så hoppas vi på månsken.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten