Hoppa till huvudinnehåll

Josh Quigley cyklar för livet

Josh Quigley från Skottland cyklar jorden runt
Josh Quigley från Skottland vid ett uppehåll i Jakobstad Josh Quigley från Skottland cyklar jorden runt Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,mental hälsa,Skottland,cykling

Josh Quigley från Skottland led av depressioner och försökte ta livet av sig för ett och halvt år sedan. Nu cyklar han jorden runt sedan ett halvt år tillbaks och mår bra. I helgen nådde han Karleby, Jakobstad och Vasa.

Det är viktigt att röra på sig för att bibehålla den mentala hälsan. Det är Josh Quigley ett levande bevis på, han inledde ett mångårigt projekt i maj i år som innebär att han inom 3-4 år skall cykla jorden runt. Starten skedde i hans hemstad Livingston i Skottland i slutet av maj i år, då mådde han ännu mentalt ganska dåligt, idag mår han toppen efter 8000 km på cykel.

Självmordsförsök gav en andra chans

Josh Quigley försökte ta livet av sig för cirka ett och halvt år sedan efter att ha lidit av depressioner i flera år före det. Nu har han startat ett projekt som dels har fått honom själv på fötter , dels skall inspirera andra människor i en liknande situation.

- Min utmaning är att cykla jorden runt och att inspirera människor som lider av mentala problem av olika slag. Kan jag genomföra en förändring, kan andra, säger Josh Quigley.

- Jag fick en ny chans till livet, nu mår jag toppen, nu är jag här i Finland. Vid starten i Skottland i slutet maj mådde jag ännu ganska dåligt, nu har jag fått massor av motion och frisk luft.

Josh kommer att cykla tillbaks genom Sverige och Danmark mot Paris och julen kommer han att tillbringa hemma i Skottland. År 2017 kommer han att cykla genom centrala Europa men också i Ryssland och Ukraina och de baltiska länderna och Balkanstaterna.

Sociala medier sprider budskapet

Josh berömmer alla de människor han mött i Norden, folk är vänliga och öppnar sina hem för honom. Han diskuterar gärna med folk om mentala problem men den viktigaste kanalen för honom är sociala medier.

- Min tro på mänskligheten har verkligen kommit tillbaka. Mental ohälsa är stigmatiserad i samhället och jag vill sprida kunskap om det och sociala medier är mitt viktigaste verktyg. Jag har många som följer mig på Facebook och liknande, säger Josh Quigley.

Läs också