Hoppa till huvudinnehåll

Mötte Johaug i skidspåret i Norge – "många vill tro att det bara är ett stort misstag"

Heidi Weng kunde inte hönga på när Therese Johaug tryckte på.
Therese Johaugs dopningshärva dominerar givetvis rubrikerna även i Norge. Heidi Weng kunde inte hönga på när Therese Johaug tryckte på. Bild: EPA Therese Johaug,Heidi Weng

Den finlandssvenska längdskidåkaren Josefin Sandvik studerar för tillfället på utbyte i Norge och har kommit i väldigt nära kontakt med Therese Johaug och den dopningshärva som de senaste dagarna dominerat sportrubrikerna.

Yle Sportens Antti Koivukangas ringde upp IF Brahe-damen på söndag efter att hon varit på en skidlänk och mött två väldigt bekanta ansikten.

– Jag blev inte så värst förvånad eftersom jag har stött på både Bjørgen och Sundby här tidigare. Men idag kom högaktuelle Therese Johaug och även Marit Bjørgen emot. Så det var ju lite intressant med alla de nyheter som är överallt.

På något sätt kan man väl tänka att det är ”business as usual” för Johaug trots den storm vars öga hon har hamnat i?

– Jag har försökt följa med norsk press en hel del och som jag har förstått det så är det meningen att hon ska köra på helt som vanligt. Men jag måste nog säga att både Bjørgen och Johaug såg nog ganska slitna ut i morse, så det har nog säkert varit en tuff vecka.

Norrmännen lite naiva

Du studerar där för tillfället på ett utbyte via Jyväskylä, men tränar också inom den norska längdskidåkningen i en egen förening. När du lyssnar på dina vänner där och träningskumpaner, vilka reaktioner har den senaste veckans rapportering väckt hos de aktiva i Norge?

– Jag har inte diskuterat det på det sättet med de jag tränar med. Det är en ganska tryckt stämning allmänt och väldigt känsligt ämne. Men de som jag har diskuterat med så har ganska delade åsikter.

– Överlag tycker jag att norrmän är kanske lite naiva jämfört med Finland. Om det skulle vara en finsk åkare det handlade om, så skulle man inte svälja allt med hull och hår utan att man skulle ha fått mera information. Här är det väldigt många som vill tro att det bara är ett stort misstag. I Finland tror jag att man allmänt är lite mer avvaktande och lite mer kritisk innan man tror på det som idrottaren säger. Kanske det är det att vi lärt oss av tidigare erfarenheter.

Skidlöperskan Josefin Sandvik studerar i Norge.
Josefin Sandvik studerar som bäst i Norge. Skidlöperskan Josefin Sandvik studerar i Norge. Bild: Foto: Privat josefin sandvik

I Finland och i finländsk media har den här Johaug-storyn varit hur stor som helst och fortsätter att vara det. Hur har det sett ut i norsk media, har det här varit ”frontside-stuff” och dominerat sändningarna där?

– Det har nog varit överallt och det är nog många som pratar om det. Man ser det på löpsedlarna och det är mycket debattprogram kring hela den här händelsen. Saken med Sundby i sommar har också blivit mer aktuell igen. Men sen igen så det som jag har reagerat på är att många av de bilder som pressen lägger ut är från presskonferensen där hon ser väldigt ledsen ut och då blir det ju också lättare att tycka synd om henne också.

De flesta är väldigt rädda att hon kommer att få en två årig avstängning.

Upplever du som att norsk media gett Therese Johaug den här offer-rollen och fortsätter att odla den bilden trots att det gått några dagar sedan presskonferensen?

– Ja, delvis. Det finns ju olika vinklingar, men så där överlag så är det mer kritiskt från svenskt och finländskt håll. Här handlar det mer om hur man ska få henne friad eller hennes oskuld bevisad.

Så på något sätt utgår Norge från att då VM kör igång i Lahtis 2017, så finns Therese Johaug på startstrecket. Det finns inget annat alternativ?

– Nja, jag tror nog de flesta är väldigt rädda för att hon kommer att få en två årig avstängning, men jag såg en gallup om hur många som anser att hon inte har någon skuld alls i det hela och det var nog väldigt höga siffror. Dom vill i alla fall tro att hon är oskyldig och det vill vi kanske allihop, men dom är lite onödigt blåögda med tanke på att man har så väldigt lite information i det här läget.

Läs också