Hoppa till huvudinnehåll

Rosengården i Ekenäs tillbaka där dagiset hör hemma

Föreståndare Åsa Gottberg och styrelseordförande Filip Graeffe provsitter barnens stolar.
Föreståndare Åsa Gottberg och Filip Graeffe är glada över att Rosengården flyttat tillbaka till Västerby. Föreståndare Åsa Gottberg och styrelseordförande Filip Graeffe provsitter barnens stolar. Bild: Yle/ Bubi Asplund rosengårdens daghem,Steinerpedagogik,Västnyland,Ekenäs,Raseborg

Steinerdaghemmet Rosengården har den här hösten flyttat tillbaka till Västerby gård i Ekenäs. Nu finns daghemmet på samma område som steinerskolan Mikaelskolan.

Rosengården har i tre år vistats i det gamla sjukhuset i Knipnäs och före det var verksamheten utspridd på två platser i Ekenäs.

Det är väldigt fint att Rosengården flyttat tillbaka till samma område som skolan, säger föreståndaren Åsa Gottberg.

- Nu kan du växa upp på den här gården. Från att du börjar som ettåring i Rosengården till att du går ut högstadiet som femtonåring.

Bestående lösning

Daghemmet har 40 barn fördelade på 5 grupper. Nytt för i år är att daghemmet har en skild förskolegrupp. För tillfället finns det 11 lediga platser vid Rosengården, säger Gottberg.

De flesta grupperna finns i den gamla Inspektorsvillan och villan är inredd i lugna färger för att skapa en trygg atmosfär, något som man betonar inom steinerpedagogiken.

- Det som är bäst är att det känns som en bestående lösning att daghemmet finns här, säger Gottberg.

Nytt kök

Efter julhelgerna tas Mikaelskolans nya kök i bruk. Köket är byggt av halm och lera och är näst intill självförsörjande vad värme beträffar. Dessutom är köket väldigt ekologiskt.

Det är ett företag från Billnäs som har specialiserat sig på att bygga hus på det här viset som bygger det nya köket på Västerby gård. Paul Lynch är verkställande direktör för The Natural Buildning Company och han säger att det finns långa anor i att bygga i halm och lera.

- De äldsta husen i världen är byggda av lera. De kan vara över 5000 år gamla och de står ännu, säger Lynch.

Filip Graeffe och Filip Lynch i Mikaelskolans halvfärdiga kök.
Väggen är gjord av halm kan Filip Graeffe och Filip Lynch konstatera i Mikaelskolans halvfärdiga kök. Filip Graeffe och Filip Lynch i Mikaelskolans halvfärdiga kök. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Ekenäs,Raseborg,mikaelskolan

Filip Graeffe som är styrelseordförande för föreningen Steinerpedagogikens vänner säger att det inte är ett dyrt sätt att bygga såhär.

- Ett hus byggt på traditionellt ekologiskt vis skulle inte ha blivit särskilt mycket billigare. Att bygga så här ger många fördelar, säger Graeffe.

Vi ville inte bygga en plastsäck, säger Graeffe.

- Huset är brandsäkert och det andas. Det är ekologiskt helt enkelt.