Hoppa till huvudinnehåll

Skärmtid säger inget – det är kvaliteten på medielivet som räknas

Unga spelar mobilspel
Skärmtid har vi mest hela tiden nuförtiden och det är därför begreppet inte är så användbart längre. Unga spelar mobilspel Bild: Christoph Hardt/Future Image/WENN.com Pokémon Go,smarttelefon

Det är dags att sluta tala om skärmtid som begrepp eftersom det inte säger något om kvaliteten på vår medieanvändning. Att definiera skärmtid är dessutom nästan omöjligt, menar Isabella Holm, utvecklingschef för Sällskapet för mediefostran. Det behövs nya rekommendationer för medieanvändningen med mera fokus på välmående.

Rekommendationer för mängden skärmtid introducerades för bara tio år sedan men ifrågasätts redan, för när har vi inte skärmtid egentligen?!

Att gå på bio innebär oftast också minst två timmar framför en skärm, få är upprörda över det.

Det har hetat att barn och unga inte bör spendera mer än två timmar vid en skärm per dag eftersom det skulle ha negativa effekter på den fysiska aktiviteten. En ny undersökning gjord i Finland visar däremot att så inte är fallet. Flitigt mediebruk har inget bevisat samband med den minskade mängden motion.

- Den här undersökningen pekar på att man borde leta efter orsakerna till den minskade fysiska aktiviteten någon annanstans, säger Isabella Holm.

Hon konstaterar att begreppet skärmtid har använts på ett tvetydigt sätt. I skolan är man inte bekymrad över att skärmtiden ökar, tvärtom ser man gärna att de digitala verktygen skulle bli fler. Att gå på bio innebär oftast också minst två timmar framför en skärm, få är upprörda över det.

Isabella Holm på sällskapet för mediefostran rf.
Isabella Holm säger att skärmtidsbegreppet har varit konkret och praktiskt men att det nu finns ett behov av att gå vidare och utgå från andra rekommendationer. Isabella Holm på sällskapet för mediefostran rf. Bild: Riikka Malin/mediakasvatusseura ry 2015 mediakasvatusseura ry 2015

- Det är en viss skärmtid som oroar, vilket tyder på att det inte är själva tiden som upplevs som problemet utan något annat, säger Holm.

Ofta är det de ungas medieanvändning på fritiden som oroar, inte själva skärmtiden. Vuxna kan känna sig otrygga bland alla spel och appar som barnen använder.

I USA gick man år 2006 ut med rekommendationer för mängden skärmtid men nu har man skippat dem helt och hållet. Då handlade skärmtid mest om tv-apparater och vissa dator- och konsolspel men när det nu finns skärmar i till exempel telefonen, i köksapparaterna och på spårvagnen har begreppet tappat sin betydelse.

I vissa fall kan en minut skärmtid vara för mycket, t.ex. om ett barn kommer åt en porrsida på nätet.

Sällskapet för mediefostran har undersökt vad branschfolk i Finland tycker om skärmtid som begrepp och kan konstatera att man har ett behov av bättre rekommendationer.

Fokus borde ligga på hur man kan upprätthålla barn och ungas välmående i de mediemiljöer som de lever i.

- Begreppet skärmtid är en ”easy way out” som inte egentligen ger något större stöd ur barnets perspektiv, säger Holm.

Pojke som ser på tv
I vissa fall kan en minut skärmtid vara för mycket, t.ex. om ett barn kommer åt en porrsida på nätet. Pojke som ser på tv Bild: Creative Commons / Vidmir Raic television,barnprogram

Det viktiga är vad man gör med olika medier, vad man får ut av dem och hur det påverkar ens liv. Holm säger att man inte ska stirra sig blind på tiden utan vara uppmärksam på sådant som sömnvanor och irritationsnivå till exempel. Speciellt med yngre barn är det viktigt att vara uppmärksam och närvarande i barnets medieliv.

“En så positiv upplevelse som möjligt”

Precis som vuxna, önskar barn och unga att deras medieanvändning ska vara en så positiv upplevelse som möjligt. Att “sluta vara på Instagram” då det skapar obehag är däremot inte en lösning som funkar för en person vars liv till stor del levs på olika medieplattformer.

- I en mediemiljö löser man inte problemet genom att bara säga "gå bort därifrån då", säger Holm.

Det är de vuxnas uppgift att engagera sig i barnens medialiserade liv och utveckla deras mediekunnighet. De behöver stöd och uppmuntran i att utveckla sina grundläggande kompetenser, oberoende om det sker på fotbollsplanen eller i ett mobilspel.

två blada barn sitter vid en dator i skolan
Som förälder behöver man inte nödvändigtvis gilla samma appar och medieplattformer som sina barn men man får inte glömma bort sin roll som fostrare. två blada barn sitter vid en dator i skolan Bild: Pixabay familjeliv,barn (familjemedlemmar),datorer,skolan (fenomen)

Holm konstaterar att vi lever i en tid där man förespråkar och värdesätter föräldrar som engagerar sig i sina barn, samtidigt som ett familjecentrerat liv är svårt att upprätthålla.

Barnen har sina egna intressen

När ett barn hellre sitter inne och snapchattar eller spelar än går ut och bygger kojor kan kännas som en sorg för en förälder.

- Det kan vara svårt att acceptera att barnen inte alltid njuter av samma saker som man har gjorde i sin egen barndom.

Tidigare generationer har också upplevt samma besvikelse men över andra saker som har gått ur tiden.

- Förr gick det bara lite långsammare än vad det gör nu.

Att visa irritation eller besvikelse över det här ska man helst inte göra, barn ska inte behöva be om ursäkt eller skämmas över sin medieverklighet. Den kan i bästa fall ge barnen goda vänner, spännande erfarenheter och härlig avslappning - sådant som alla är ute efter.

Det viktiga är att ge barnen det stöd de behöver för att leva ett balanserat liv med lämpligt med motion, sociala kontakter och fritid.

En plansch där man kan kryssa för olika känslor som ens medievardag väcker i en, t.ex. nyfikenhet, oro eller trötthet.
Sällskapet för mediefostran uppmanar till att känna efter vilka känslor som medieanvändningen väcker. En plansch där man kan kryssa för olika känslor som ens medievardag väcker i en, t.ex. nyfikenhet, oro eller trötthet. Bild: Sällskapet för Mediefostran skärmtid,mediefostran,känslor

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.