Hoppa till huvudinnehåll

Skidexperten tvivlar på arrogant Norge – ”verkar inte ta noga på etik och moral”

Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Det finns fortfarande många frågetecken i fallet Therese Johaug. Therse Johaug med en mössa på huvudet. Bild: All Over Press Therese Johaug,dopning (kemisk process)

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är besviken och förbannad på grund av Norges sätt att behandla Johaug-skandalen. En finländare, vitryss eller svensk hade redan blivit avstängd, säger Lindholm.

Dagarna går, men läget i fallet Johaug består. Den norska skidstjärnan har fortfarande inte blivit avstängd, trots att hon åkt fast för dopning. Det gör Glenn Lindholm irriterad.

Han är också kritisk till att den norska antidopningskommittén inte ens informerat det internationella skidförbundet Fis om det inträffade. Fis får förlita sig på medieuppgifter.

Norge spelar med egna regler, helt enkelt.

– Jag är besviken och förbannad på Norge som agerar så arrogant, säger Lindholm

Unik situation

Det norska landslaget har valt att hålla tyst om uppgifter och skyddat både Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby som åkt fast. Har du någonsin varit med om någonting liknande?

– Nej det har jag inte, det är fatalt. Norge är det enda landet som jag vet, som inte stänger av under processen. En finländare, vitryss eller svensk hade redan blivit avstängd.

Lindholm tycker att Fis borde vända sig till idrottens internationella skiljedomstol Cas på grund av sättet Norge behandlat fallet.

Glenn Lindholm, enhetschef, FSI, hösten 2014
Glenn Lindholm tycker att Norge skött skandalen uselt. Glenn Lindholm, enhetschef, FSI, hösten 2014 enhetschef
Det verkade som om hon spelade över. Jag blev väldigt fundersam.― Glenn Lindholm

Presskonferensen en teater?

Många aspekter i fallet Johaug får Lindholms varningsklockor att ringa.

Han frågar sig hur en erfaren landslagsläkare, som tidigare jobbade på företaget som producerar Trofodermin, kunde rekommendera salvan till en idrottare.

Lindholm tycker också att Johaugs presskonferens verkade skum.

– Det var mycket drama. Jag undrar om det var äkta. Jag såg inga tårar, fast det såg ut som att Johaug grät. Det verkade som om hon spelade över. Jag blev väldigt fundersam efter det.

Johaug har dessutom tidigare tagit astmamedicin trots att hon inte har astma.

– Det känns som att Norge är arrogant för tillfället, att etik och moral är begrepp som man inte tar så noga på, säger Lindholm och påpekar att uttalandet gäller A-landslaget, inte hela Idrottsnorge.

Therese Johaug jublar, januari 2016.
Om inte Johaug får fira i Lahtis kanske finländskor i stället får göra det. Therese Johaug jublar, januari 2016. Bild: EPA / All Over Press Therese Johaug

Avstängning gynnar Finland

Lindholm kallar fallet Johaug en stor smäll för både Norge och skidvärlden. Lindholm tror och hoppas på att Johaug stängs av. Medeltalet för clostebolfall är avstängning i två år.

Om Johaug saknas i VM i Lahtis i vinter har det en tudelad effekt. Lindholm tror – precis som Matias Strandvall – att färre norrmän i så fall finns i publiken. Å andra sidan har finländskorna en bättre chans att ta sig upp på prispallen i individuella grenar.

– Det här ger kanske en förklaring till varför Norge är så överlägset, många tror att det beror på det här.