Hoppa till huvudinnehåll

USA och Storbritannien kräver omedelbart eldupphör i Jemen

john kerry och boris johnson
John Kerry och Boris Johnson möttes i London för att diskutera bland annat Syrienkriget. john kerry och boris johnson Bild: EPA/JUSTIN TALLIS Boris Johnson,John Kerry

USA:s utrikesminister John Kerry och hans brittiske kollega Boris Johnson kräver att en vapenvila omedelbart införs i Jemen.

Kerry säger att vapnen bör läggas ner "så fort som möjligt, alltså på måndag eller tisdag".

– Nu är tiden inne för att verkställa ett ovillkorligt eldupphör och sedan gå vidare till förhandlingsbordet. Vi kan inte nog understryka vikten av att få ett slut på våldet i Jemen, sade Kerry.

Han var i London för att träffa Johnson och andra tjänstemän och diskutera bland annat kriget i Syrien.

FN:s specialsändebud till Jemen Ould Cheikh Ahmed säger att detaljerna om när och hur ett eldupphör kan realiseras presenteras om de stridande parterna går med på att upphöra med striderna.

Saudiarabien inledde för ett och ett halvt år sedan en lufträdskampanj mot Jemen för att stöda regeringen och hindra att de Iranstödda Huthirebellerna tar makten.

Begravningsattack fick uppmärksamhet

Över 140 människor dödades för en dryg vecka sedan när Saudiarabien bombade en byggnad där kring 1000 människor hade samlats för en begravning.

Attacken har kallats krigsbrott men Saudiarabien hävdar att det var ett misstag och byggde på felaktig underrättelseinformation.

USA stöder den saudiska koalitionen och under de senaste dagarna har amerikanska stridsfartyg utsatts för missilattacker på Röda havet.

Tusentals civila har dödats och miljontals tvingats lämna sina hem i Jemen. Kring 80 procent av befolkningen är enligt FN i behov av humanitär hjälp.

Största delen av de civila dödsoffren har dödats i saudiska luftangrepp enligt FN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes