Hoppa till huvudinnehåll

Åbos befolkning ökar snabbt – "finländarnas bild av staden har blivit bättre"

Västra åstranden i Åbo
Västra åstranden i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman västra åstranden i åbo,Åbo

För tio år sen minskade Åbos befolkning, men under de senaste åren har trenden vänt. Ökningen beror till skillnad från tidigare inte på invandring från utlandet utan på inflyttning från andra delar av landet.

Staden har sedan augusti i fjol fått 1903 nya invånare. Under 00-talets svagaste år 2004 och 2007 var nettoinflyttningen negativ.

- Det betyder att Åbo har blivit mer attraktivt, både som boningsort och arbetsmarknadsmässigt, berättar Kimmo Lemmetyinen på stadsplaneringen på Åbo stad.

Ända sedan 2008 har antalet invånare i Åbo ökat och tillväxten ser snarare ut att öka än att avta.

- Förr berodde ökningen till stor del på invandring från utlandet, men nu verkar trenden vara mer stabil eftersom andra finländare flyttar hit. Åbos anseende har helt enkelt ökat, vilket bekräftas i de brandundersökningar som har gjorts.

Hur mycket har staden gjort för att påverka anseendet?

- Det är svårt att veta exakt vad som har påverkat inflyttningen. Det som har haft mest inverkan av de saker som staden gör är kanske de nya bostadsområdena. Arbetet med att piffa upp åstranden har också lyckats bra.

En förändring i flyttningsrörelsen är att antalet barnfamiljer som flyttar till Åbo har ökat.

- Förr flyttade barnfamiljerna till förorterna S:t Karins och Reso, men i allt högre grad flyttar de nu in till centrum.

Studiestadsstämpel på gott och ont

En stor del av nyinflyttarna är studerande. Många studerande flyttar ifrån staden efter examen, men det verkar ändå finnas tilltro till stadens arbetsmöjligheter hos de unga nyinflyttade.

Felix Räykkylä och Patrik Schubert är nyinflyttade studerande från Grankulla respektive Esbo. De har ännu inga planer på vart de ska flytta efter studierna, men att stanna i Åbo är åtminstone inte uteslutet.

- Man får se, det beror så mycket på var det finns jobb, säger Schubert.

- Åtminstone på svenskt håll så ser man ju Åbo mest som en studiestad, anser Räykkylä.

Patrik Schubert och Felix Räykkylä
Felix Räykkylä och Patrik Schubert. Patrik Schubert och Felix Räykkylä Bild: Yle/Fredrik Häggman patrik schubert och felix räykkylä

Emilia Karlsson och Kristina Kaski, båda från Kyrkslätt och nyinflyttande ekonomistuderande tror på arbetsmöjligheterna i Åbo. I deras ögon är Åbo en stad med goda framtidsutsikter.

- Här finns en massa småföretag och butiker, det skulle säkert gå bra att starta något eget här, tror Karlsson.

- Trots att det är en fin stad så tror jag inte att jag stannar kvar efter studierna. Åbo känns nog som en studiestad, man bor här så länge man studerar och lever studieliv, tycker Kaski.

Kristina Kaski och Emilia Karlsson
Kristina Kaski och Emilia Karlsson. Kristina Kaski och Emilia Karlsson Bild: Yle/Fredrik Häggman emilia karlsson

Läs också