Hoppa till huvudinnehåll

Allt yngre klienter vid Syväpuro i Liljendal

Syväpurostiftelsens hus i Liljendal
Vid vårdhemmet Syväpuro bor det just nu 22 klienter. Syväpurostiftelsens hus i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus syväpurostiftelsen,Lovisa

Det finns närmare tiotusen bostadslösa i Finland. 22 av dem bor i vårdhemmet Syväpuro i Mickelspiltom i Liljendal. På måndag firade vårdhemmets klienter de bostadslösas natt.

Det grillades korv och det spåddes i Tarot-kort. Hemmets två stora svarta New Foundlandhundar spatserade omkring och fick många krafs bakom öronen av gästerna.

- Vi vill också vara med på ett hörn i det nationella evenemanget och vi har därför arrangerat program för oss själva och för byborna. De som bor här får en avvikande dag och de som bor i omgivningen blir påminda om problemet, säger Syväpurostiftelsens verksamhetsansvariga, Sanna Schmandt.

Syväpuro är ett vårdhem för människor som har ett rusmedelsberoende.

Serviceansvariga Sanna Schmandt med newfoundlandhunden Ninni vid Syväpuro i Liljendal
Syväpurostiftelsens verksamhetsledare Sanna Schmandt med New foundlandvalpen Ninni. Serviceansvariga Sanna Schmandt med newfoundlandhunden Ninni vid Syväpuro i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus mickelspiltom,Liljendal,Lovisa

Behov av kläder och prylar

När en bostadslös anländer till vårdhemmet Syväpuro, har personen oftast ingenting annat med sig än kläderna på sin kropp. Därför var det på måndag möjligt i samband med evenemanget att hämta med sig till exempel just kläder och andra små personliga prylar som de inackorderade kan ha nytta av.

- Vintern är på kommande och det behövs alltid kläder. Klienternas klädförråd byggs sakta men säkert upp under deras vistelse här. Också radioapparater, väskor, plånböcker och liknande är exempel på saker som vi gärna tar emot, säger Schmandt.

Vid vårdhemmet Syväpuro tar man tacksamt emot kläder och saker också under andra dagar än under de bostadslösas natt.

- Förstås går det bra att hämta saker hit när som helst. Alltid när man städar garderober och förråd och man plötsligt har lådor fulla med onödiga men användbara grjer, så är det bara att hämta dem hit, säger Schmandt.

Hästar vid Syväpuro i Mickelspiltom i Liljendal
Det finns också tre hästar på Syväpuro som klienterna får sköta. Hästar vid Syväpuro i Mickelspiltom i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus syväpurostiftelsen,Lovisa,häst
Hästar vid Syväpuro i Mickelspiltom i Liljendal
Hästar vid Syväpuro i Mickelspiltom i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus mickelspiltom,Lovisa

Allt yngre klienter

Vårdhemmet Syväpuro är inne på sitt 36 verksamhetsår. Hemmets klienter kommer närmast från Helsingfors och Borgå. Med Lovisa stad har Syväpuro inget samarbete.

Klienternas antal är för tillfället 22 och personalen uppgår till nio personer. Det som förändrats genom åren, är att det är allt yngre klienter som skrivs in.

- Den yngsta klienten hos oss just nu är 21 år gammal och den äldsta 71 år. Jag skulle uppskatta att hälften av klienterna är mellan 30 och 40 år gamla, säger Schmandt.

Syväpurostiftelsens hus i Liljendal
Syväpurostiftelsens hus i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus syväpurostiftelsen

Det ena ger det andra

En av orsakerna till att klienterna blir allt yngre, är att arbetslösheten bland de unga ökar.

- När en ung människa blir arbetslös, blir det följder också på andra plan. Ofta kommer olika rusmedel i högre grad än annars med i bilden. Det i sin tur leder ofta till bostadslöshet, menar Schmandt.

I Mickelspiltom kan de bostadslösa komma i balans. Platsen ligger avsides och det enda de bostadslösa kan göra är att varva ner och pyssla med olika små projekt på vårdhemmets ägor.

Syväpurostiftelsens hus i Liljendal
Syväpurostiftelsens hus i Liljendal Bild: Yle/Stefan Härus syväpurostiftelsen,Lovisa

Syväpuros allt i allo

Nicke är en av de yngre klienterna på Syväpuro och kallar sig vårdhemmets allt i allo.

- Just nu håller jag till i köket. Egentligen är jag snickare till yrket, så jag brukar också reparera och greja med träarbeten av olika slag. Jag jobbar också gärna i trädgården, berättar han.

Målet för Nicke är att han ska ha en egen bostad och ett jobb redan nästa vår.

- Nästa vår går flyttlasset. Senast då ska jag ha en egen "kämppä" och ett jobb.